Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ik heb een probleem met mijn energie of energieleverancier

Mijn energieleverancier wil de tarieven verhogen of de levering stoppen. Mag dat?

De energieprijzen zijn gestegen. Sommige energieleveranciers verhogen daarom hun tarieven. Of willen de levering stoppen. Wat uw rechten zijn, hangt van de situatie af.

Let op

Kunt u de rekening niet betalen? En wil de leverancier u daarom afsluiten? Dan geldt deze informatie niet voor u. Ga voor advies naar:

Mijn energieleverancier wil de levering stoppen. Mag dat?

Van 1 oktober tot 1 april mag uw leverancier de levering van energie niet zomaar stoppen. Alleen in sommige situaties mag hij dit doen. Bijvoorbeeld als u er zelf om vraagt, als u uw rekeningen niet betaalt of als uw contract is afgelopen.

Krijgt u een brief van uw energieleverancier waarin zij zeggen dat ze de levering willen stoppen? En geven ze de hoge energieprijzen als reden? Dit mag dus niet zomaar. Stuur de leverancier een brief of e-mail. Wijs de leverancier erop dat u niet akkoord gaat met het stoppen. Geef aan dat u het huidige contract gewoon door wilt laten lopen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:

Mijn netbeheerder zegt dat de levering is gestopt. Wat moet ik doen?

Krijgt u een brief waarin uw netbeheerder meldt dat er geen energieleverancier meer is gekoppeld aan uw adres? Dan is ons advies om zo snel mogelijk een nieuw energiecontract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Geef aan de netbeheerder door welke leverancier dit is. U bent dan verzekerd van levering van elektriciteit en/of gas.

Let op

Alle energieleveranciers moeten u altijd een modelcontract aanbieden. Dit is een contract voor onbepaalde tijd en met variabele tarieven. Dat betekent dat de energieleverancier de prijzen kan verhogen of verlagen. Een modelcontract ziet er altijd hetzelfde uit. Daardoor kunt u de tarieven en voorwaarden van verschillende leveranciers makkelijk en snel vergelijken. De tarieven en voorwaarden van het modelcontract vindt u op de website van de leverancier.

Loopt u financiële schade omdat uw energieleverancier uw contract heeft stopgezet? U kunt uw leverancier aansprakelijk stellen via uw rechtsbijstandsverzekering, of vraag het Juridisch Loket om advies.

Mijn energieleverancier wil de tarieven verhogen. Mag dat?

Dit hangt van uw overeenkomst af. Het is daarom heel belangrijk om eerst te weten of u een contract hebt met vaste of variabele tarieven.

Vast tarief

Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.

Variabel tarief

Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.

Ik heb een contract met vaste tarieven

Dan mag uw leverancier de tarieven niet zomaar verhogen. U hebt met uw leverancier afgesproken dat u energie krijgt voor een minimale periode van vaak 1 of 3 jaar. En u hebt beloofd een vast bedrag te betalen voor deze levering. Aan deze afspraken zitten u en uw leverancier vast.

Krijgt u een brief van uw energieleverancier waarin zij zeggen dat ze de tarieven willen verhogen? Of dat ze uw terugleververgoeding verlagen? En geven ze de hoge energieprijzen als reden? Dit mag dus niet zomaar. Stuur de leverancier een brief of e-mail. Wijs de leverancier erop dat u niet akkoord bent met het stoppen en dat u het huidige contract gewoon door wilt laten lopen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:

Ik heb een contract met variabele tarieven

Bij een contract met variabele tarieven mogen de tarieven veranderen. In de algemene voorwaarden van uw contract moet staan wanneer dat mag. Meestal gebeurt dit op 1 januari en op 1 juli. De prijzen kunnen hoger of lager worden. De leverancier moet u minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Doet uw leverancier dit binnen een kortere periode? Geef aan dat u hiermee niet akkoord gaat. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Mag het op een ander moment? Of vaker dan 2 keer per jaar? Ja, maar alleen als het in de algemene voorwaarden staat. Kijk daarom goed naar de algemene voorwaarden van uw contract.

Krijgt u een bericht van uw energieleverancier waarin zij zeggen dat ze de tarieven willen verhogen? Of dat ze uw terugleververgoeding verlagen? En geven ze de hoge energieprijzen als reden? Kijk dan in de algemene voorwaarden. Vindt u dat uw leverancier de tarieven nu niet mag verhogen? Stuur dan een brief of een e-mail naar de leverancier en leg uit waarom u het niet eens bent met de prijsverhoging.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook