Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Aansluiting gas en elektriciteit opzeggen

Hebt u een alternatief gevonden voor gas of elektriciteit? Dan kunt u geld besparen door de aansluiting op te zeggen.


Snel naar:


Verbruikt u geen gas of elektriciteit, of heel weinig? Bent u misschien overgestapt op een duurzame energiebron? U kunt ervoor kiezen om uw aansluiting op te zeggen. U neemt dan geen gas of elektriciteit meer af. U kunt er ook voor kiezen om de aansluiting tijdelijk niet te gebruiken.

Tijdelijk afsluiten

Wilt u de aansluiting in uw woning later weer gebruiken? Vraag uw netbeheerder om de aansluiting tijdelijk te verwijderen. Dit kan tot maximaal 1 jaar. Langer dan dat is niet veilig. Let op: u betaalt in dat jaar niet voor uw gasverbruik, maar u betaalt wel netbeheerkosten voor de aansluiting.

Vraag uw netbeheerder hoeveel tijdelijk afsluiten kost. Zo kunt u een goede keuze maken. Deze tarieven stellen wij niet vast. Uw netbeheerder moet u wel vooraf duidelijk laten weten wat u moet betalen en waarvoor.

Aansluiting verwijderen

Wilt u de aansluiting niet meer gebruiken? Dan verwijdert de netbeheerder de volledige aansluiting tot aan het hoofdnet. Ook dat is voor de veiligheid.

Wilt u meer weten over de veiligheid van uw aansluiting? En over de mogelijkheden om uw aansluiting te laten verwijderen? Vraag het aan uw netbeheerder.

U kunt de gasaansluiting laten verwijderen zonder daarvoor te moeten betalen. Neem daarvoor de volgende 2 stappen:

1. Zeg op via Mijnaansluiting.nl

Geef altijd eerst aan uw netbeheerder door dat u de aansluiting niet meer gebruikt. Dat doet u via Mijnaansluiting.nl

Uw netbeheerder neemt contact met u op voor de werkzaamheden. Uw netbeheerder rekent geen kosten voor het verwijderen van de aansluiting. 

2. Zeg op via uw leverancier

Zeg hierna het contract met uw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 dagen. Vraag uw leverancier ook om uw aansluitovereenkomst en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen.

Let op

Kijk naar uw energiecontract voor u de aansluiting laat verwijderen. Hebt u aparte contracten voor gas en elektriciteit? En zijn deze nog niet afgelopen? Dan betaalt u mogelijk een opzegvergoeding wanneer u de gasaansluiting laat verwijderen. Hebt u een contract voor gas en elektriciteit samen? Dan betaalt u mogelijk een dubbele opzegvergoeding.

En wilt u de aansluiting op een bepaalde datum laten verwijderen? Bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan moet u wel betalen voor het verwijderen. Neem contact op met uw netbeheerder voor vragen over uw situatie.

Klacht over de kosten voor (tijdelijk) afsluiten

Neem contact op met uw netbeheerder. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Schrijf dan een brief of e-mail aan uw netbeheerder.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook