Hoe kan ik mijn aansluiting voor elektriciteit en gas opzeggen?
Hebt u een alternatief gevonden voor gas of elektriciteit? Dan kunt u geld besparen door de aansluiting op te zeggen.
Wilt u de gasaansluiting tijdelijk niet gebruiken omdat u de hoge gasprijzen niet kunt of wilt betalen? En hebt u geen goed alternatief voor verwarming en warm water? Dat kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals luchtwegklachten. Het kan ook schade aan uw woning veroorzaken, bijvoorbeeld schimmel. En het kost geld wanneer u de aansluiting later weer wilt gebruiken. Sluit uw gas niet af, maar zorg dat het in huis minimaal 12-15 graden is. En kijk of u op andere manieren kunt besparen op gas.
Verbruikt u geen gas of elektriciteit, of heel weinig? Bent u misschien overgestapt op een duurzame energiebron? Uw leveringskosten zijn dan laag. En de kosten voor het netwerk zijn dan in verhouding met de leveringskosten erg hoog. U kunt ervoor kiezen om uw aansluiting op te zeggen. U kunt dan geen gas of elektriciteit meer afnemen.
Zeg altijd eerst het leveringscontract met uw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 dagen. Vraag uw leverancier ook om uw aansluitovereenkomst en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen.
Kijk naar uw energiecontract voor u de gasaansluiting laat verwijderen. Hebt u aparte contracten voor gas en elektriciteit? En zijn deze nog niet afgelopen? Dan betaalt u mogelijk een opzegvergoeding voor gas. Hebt u een contract voor gas en elektriciteit samen? Dan betaalt u mogelijk een dubbele opzegvergoeding.
Soms moet u betalen. Bijvoorbeeld als uw netbeheerder de aansluiting tijdelijk afsluit. Dat heet ook wel verzegelen.
Tijdelijk afsluiten en verwijderen gaat via uw netbeheerder. Wilt u de aansluiting in uw woning later weer gebruiken? Dan blijft de aansluiting liggen. Uw netbeheerder doet dit voor maximaal 1 jaar. Langer dan dat is niet veilig.
Informeer naar de mogelijke kosten van tijdelijk afsluiten. Zo kunt u een goede keuze maken. Deze tarieven stelt de ACM niet vast. Uw netbeheerder moet u wel vooraf duidelijk laten weten wat u moet betalen en waarvoor.
Vanaf 2 maart 2021 hoeft u niet meer te betalen voor het verwijderen van een gasaansluiting van het type G25 of kleiner. U moet de netbeheerder zelf vragen om uw aansluiting te verwijderen. Voor het verwijderen van een elektriciteitsaansluiting moet u wel betalen.
Wilt u de aansluiting niet meer gebruiken? Dan verwijdert de netbeheerder de volledige aansluiting tot aan het hoofdnet. Ook dat is voor de veiligheid. Wilt u meer weten over de veiligheid van uw aansluiting? Vraag het aan uw netbeheerder.
Denk na over wat voor uw situatie verstandig is: misschien verkoopt u uw huis over een paar jaar aan iemand die wél graag een aansluiting wil. Dan kunnen de kosten voor opnieuw aansluiten hoog zijn.
Neem contact op met uw netbeheerder. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Schrijf dan een brief of e-mail aan uw netbeheerder. Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef uw netbeheerder een redelijke termijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als uw netbeheerder geen goede oplossing biedt.
Komt u er samen niet uit?
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.