Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mijn energieaansluiting

Hoe kan ik een bouwaansluiting (tijdelijke aansluiting) krijgen?

Hebt u voor het bouwen van een woning elektriciteit nodig? Dan kunt u een bouwaansluiting aanvragen. Deze plaatst de netbeheerder op uw grond. De netbeheerder zet deze bouwaansluiting uiteindelijk om in een gewone elektriciteitsaansluiting voor uw huis.

Let op

Tot voor kort moest uw netbeheerder u volgens de wet binnen 18 weken aansluiten. Dit geldt ook voor een bouwaansluiting en voor wijzigingen aan de aansluiting. Denk aan het vergroten, verkleinen of verwijderen van de aansluiting. Na een uitspraak van het Europese Hof gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nu uit van een redelijke aansluittermijn. Afhankelijk van de situatie kan de netbeheerder hiervan afwijken. De netbeheerder moet wel zijn best doen voor een zo kort mogelijke termijn.

De ACM gaat een nieuwe, maximale aansluittermijn bepalen. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

Vraag een bouwaansluiting aan via mijnaansluiting.nl. Op de website van uw netbeheerder staat wat dit kost. U betaalt een maximaal bedrag voor de eerste 25 meter vanaf het openbare net. De tarieven verschillen per netbeheerder.

U krijgt een offerte met een overzicht van de kosten. Dit zijn materiaalkosten, arbeidskosten en bijzondere kosten. Het totale bedrag mag niet meer zijn dan wat een nieuwe aansluiting kost. Uw netbeheerder gebruikt een standaardfactuur. Zo kunt u goed zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Bent u klaar met bouwen en hebt u geen bouwstroom meer nodig? Laat dan de bouwaansluiting omzetten in een vaste aansluiting in uw woning. Dat doet u via mijnaansluiting.nl. Op de website van uw netbeheerder staat wat dit kost. De tarieven verschillen per netbeheerder.

U krijgt een offerte met een overzicht van de kosten. Dit zijn materiaalkosten, arbeidskosten en bijzondere kosten. Het totale bedrag mag niet meer zijn dan wat een nieuwe aansluiting kost. Uw netbeheerder gebruikt een standaardfactuur. Zo kunt u goed zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Het kan zijn dat de netbeheerder eerst uw bouwaansluiting moet verwijderen. Daar moet u dan extra voor betalen.

Let op

Uw netbeheerder moet u aansluiten binnen een redelijke termijn nadat u de offerte accepteert. Dat geldt ook voor het omzetten naar een gewone aansluiting. Vraag daarom de aansluiting ruim van tevoren aan.

Uw netbeheerder zorgt voor het aanleggen en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels naar uw woning. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode en huisnummer in op Mijnaansluiting.nl.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook