Iets vragen of melden?

Verjaring

Het komt wel eens voor dat een ondernemer vergeet u meteen een rekening te sturen nadat u een product hebt gekocht of nadat de ondernemer een dienst heeft geleverd. Uiteindelijk stuurt hij u een rekening op een moment dat u allang vergeten bent dat u de rekening nog moest betalen. De ondernemer mag dit doen binnen een bepaalde termijn: de verjaringstermijn. Is de verjaringstermijn voorbij? Dan is de ondernemer te laat. De rekening is dan 'verjaard'. U hoeft de rekening dan niet meer te betalen.

Wat is de verjaringstermijn bij producten?

De verjaringstermijn bij producten is twee jaar. Krijgt u na die twee jaar nog een rekening? Dan hoeft u de rekening niet meer te betalen.

Wat is de verjaringstermijn bij diensten?

De verjaringstermijn bij diensten en reizen is vijf jaar. Krijgt u na die vijf jaar nog een rekening? Dan hoeft u de rekening niet meer te betalen.

Let op

Stuurt de ondernemer u een brief waarin hij u herinnert aan de rekening? Dan gaat de verjaringstermijn opnieuw in op het moment dat u de herinnering krijgt. Dit wordt ook wel het 'stuiten' van de verjaring genoemd.

Voorbeeld

U hebt een bankstel gekocht, maar u hebt nog geen rekening ontvangen. Een jaar na aankoop stuurt de verkoper u een herinnering van de openstaande rekening. U vergeet deze te betalen. Ruim een jaar later krijgt u van de verkoper nog een herinnering. De vraag is nu: is de verkoper te laat? Is de vordering verjaard?

Het antwoord is: nee. Op het moment dat de verkoper u de herinnering stuurt, gaat de verjaringstermijn van twee jaar opnieuw in. Zou de verkoper u elk jaar een herinnering sturen, dan 'stuit' hij steeds opnieuw de verjaring. De rekening verjaart dan dus nooit.

Wat moet ik doen als ik verhuis?

Gaat u verhuizen? En hebt u nog rekeningen open staan? Laat de ondernemer dan weten naar welk adres u verhuist. Doet u dit niet? Dan kunt u het de ondernemer niet kwalijk nemen dat hij de rekening en eventuele herinneringen naar het verkeerde adres stuurt. 

Wat kunt u doen als de rekening is verjaard, maar de ondernemer toch vraagt om betaling?

Stuur een brief naar de ondernemer. Schrijf in uw brief:

  • dat u de rekening niet betaalt omdat deze verjaard is
  • dat u de ondernemer vraagt om een reactie voor een bepaalde datum. Let op: de tijd die u de ondernemer geeft moet wel redelijk zijn.

U kunt hiervoor ook onze voorbeeldbrief gebruiken.

U kunt de brief aangetekend versturen. Dan hebt u een bewijs dat de brief is gestuurd.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer