Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Hoe kan ik een automatische incasso terugboeken?

Haalt iemand een bedrag van uw rekening via automatische incasso? En wilt u dit niet? Dan kunt u het geld storneren. Dit is het terugboeken van uw geld.

Een automatische incasso kan eenmalig of doorlopend zijn. Bij een doorlopende incasso schrijft het bedrijf regelmatig geld af, bijvoorbeeld het abonnementsgeld voor een tijdschrift.

  • Elke automatische incasso kunt u binnen 8 weken zelf terugboeken. Dit heet storneren. U kunt ook de bank vragen dit voor u te doen.
  • Is de automatische incasso onterecht? Dan heeft u 13 maanden om het bedrag terug te boeken. Dit doet u via de bank.

Storneren betekent dat u een automatische incasso terugboekt op uw rekening. Dit kunt u zelf doen via internetbankieren. Of neem contact op met uw bank. De bank controleert niet of de incasso terecht of onterecht was.

U kunt automatische afschrijvingen binnen 8 weken (56 dagen) terugboeken.

Let op

Bent u verplicht om de rekening te betalen? Dan kunt u het geld wel terug laten storten, maar u moet ooit betalen. U kunt dan herinneringen of aanmaningen krijgen.

Een bedrijf mag niet zomaar geld afschrijven van uw rekening. U moet hiervoor schriftelijk toestemming geven, bijvoorbeeld via een formulier of antwoordkaart. Anders is de incasso onterecht.

Terugstorten via de bank

U kunt de bank vragen om de onterechte incasso terug te boeken. Dit kan binnen 13 maanden na de afschrijving van het bedrag. U moet dan zeggen waarom u het bedrag terug wilt hebben. Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso. Gaf u geen toestemming? Dan stort de bank het bedrag terug op uw rekening. Dit duurt meestal een maand.

Laat u de bank de onterechte incasso terugboeken? Dan raden wij u aan om de ondernemer een brief te sturen waarin u uitlegt dat de incasso niet klopte. U bent niet verplicht om dat te doen, maar zo kunt u voorkomen dat u aanmaningen krijgt van de ondernemer. U kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken:

U kunt incasso's blokkeren met een goedkeuringslijst. Alleen bedrijven die op de lijst staan, kunnen dan automatische incasso's doen van uw rekening. U bepaalt zelf welke bedrijven op de lijst staan. De goedkeuringslijst vraagt u aan bij uw bank.

Let op

U bent zelf verantwoordelijk voor de goedkeuringslijst. Geeft u een machtiging aan een bedrijf voor een incasso? Dan moet u zelf het bedrijf toevoegen aan de goedkeuringslijst. Doet u dit niet, dan kan het bedrijf het geld niet afschrijven. U loopt dan risico op herinneringen of aanmaningen.

Los het nu op!

Zie ook