Ongevraagde vervolgzendingen: Niet besteld? Geef geen geld!

Niet besteld? Geef geen geld!

U hebt een gratis proefpakket besteld. Bijvoorbeeld met afslankpillen, anti-rimpelcrème, gezondheidsproducten, vitaminepillen, onderbroeken of scheermesjes. Maar nu krijgt u ongevraagd vervolgzendingen waar u wèl voor moet betalen. Wat nu? Met hulp van de ConsuWijzer Terecht-checker kunt u nagaan of het aanbod aan de regels voldeed: kon u bewust kiezen of stond de informatie verstopt? In het laatste geval geldt: Niet besteld? Geef geen geld. Is er al geld afgeschreven? Dan kunt u dat vaak nog terug laten storten. Op deze pagina vindt u meer informatie en praktisch advies om het op te lossen.

Klachten van consumenten over ongevraagde toezendingen en gratis proefpakketjes

Het kan best vervelend zijn om een incassobrief of aanmaning te ontvangen. Zeker als het gaat om producten waar u niet om hebt gevraagd. Misschien voelt u zich onzeker over wat u precies hebt besteld. Het is daarom goed dat u uitzoekt waar u precies mee akkoord bent gegaan en niet zomaar betaalt. Want u bent niet de enige die ongevraagd aan een abonnement lijkt vast te zitten na het bestellen van een gratis proefpakketje.

ConsuWijzer ontvangt jaarlijks honderden signalen van consumenten over "gratis" proefpakketjes. Ook op internet zijn veel reacties van consumenten te vinden over dit probleem. Voorbeelden van reacties van consumenten zijn:

Laat u niet bang maken door rekeningen en incassobrieven

Er zijn bedrijven die een aanbod bewust onduidelijk maken. Bijvoorbeeld door alleen in de algemene voorwaarden te schrijven dat het om een abonnement gaat. Maar volgens de regels moet het ook duidelijk bij het aanbod staan. Zodat u bewust kunt kiezen of u akkoord gaat. Anders hoeft u niet te betalen. Laat u dus niet bang maken. Ook niet door een incassobureau. Check eerst zelf hoe sterk u staat met de ConsuWijzer Terecht-checker.

Drie ConsuWijzer-tips over ongevraagde toezendingen

  1. Incassobureaus mogen vaak minder dan u denkt. Bekijk hier een voorbeeld van een foute incassobrief met toelichting van ConsuWijzer (pdf, 8,52 Mb)
  2. Hebt u het gecheckt en vindt u dat de overeenkomst niet aan de regels voldoet? Dan moet de ondernemer bewijzen dat u echt akkoord bent gegaan. Als hij dat niet kan, hoeft u niet te betalen;
  3. Zoek op internet naar ervaringen van andere gebruikers met dit bedrijf of product. Kunt u meer klachten vinden van consumenten die verrast zijn door vervolgzendingen na het gratis proefpakket? Dan weet u dat u in elk geval niet de enige bent voor wie het onduidelijk was.

Test uw kennis van de regels: wel of niet besteld?

In deze video’s testen bekende personen uw kennis van de regels. Hebt u in de genoemde situatie de vervolgzendingen volgens de wet wel besteld of niet besteld? Test uw kennis en klik in de video op het antwoord dat volgens u goed is.

Meer informatie over uw rechten bij ongevraagde vervolgzendingen

Wilt u meer leren over uw rechten? Bekijk de ConsuWijzer Terecht-checker of lees de veelgestelde vragen over ongevraagde vervolgzendingen.

Contact opnemen met ConsuWijzer

Hebt u een vraag over de informatie op onze website? Of wilt u een klacht indienen over ongevraagde toezendingen na een gratis proefpakket? Dan kunt u ons tijdens kantooruren bellen op 088 - 070 70 70 (nationaal tarief). Onze juridisch adviseurs geven u dan graag persoonlijk advies. U kunt ons ook mailen via het contactformulier.

Meer informatie

Forward

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

Ma-vr 08.30u-17.30u

Tarief 088-nummer