Klopt uw rekening niet? Dan kunt u onder protest betalen. Of u betaalt een deel van de rekening niet. Hebt u te veel betaald? Vraag dan uw geld terug. Een verjaarde rekening hoeft u helemaal niet te betalen.
Onder protest betalen betekent dat u wel betaalt, maar dat u het niet eens bent met de geleverde dienst. U kunt hier dan later nog op terugkomen. Als u de rekening gewoon betaalt, kunt u meestal niet meer terugkomen op uw klacht.
Betalen onder protest is alleen handig als u in de problemen komt wanneer u niet betaalt. U komt bijvoorbeeld zonder telefoon, stroom of internet te zitten. Of uw verbouwing stopt.
Als u níét in de problemen komt, kunt u er beter voor kiezen om een deel van de rekening niet betalen. De dienstverlener zal dan eerder het probleem goed willen oplossen.
U laat een keuken plaatsen met een ronde gootsteen. Maar in het aanrechtblad zit een vierkant gat. De aannemer kunt u helaas niet bereiken. De timmerman die de keuken plaatst, geeft u de keuze: óf hij plaatst de keuken en u betaalt het hele bedrag, óf hij neemt de hele keuken weer mee. U betaalt onder protest zodat de timmerman uw keuken kan plaatsen. Later overlegt u met de aannemer over de verkeerde gootsteen.
Moet u een rekening betalen die niet klopt? En komt de ondernemer met u niet tot een oplossing? Dan kunt u onder protest betalen:
Schrijf op de bon of rekening: "Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten". Daaronder zet u uw handtekening. Betaal de rekening. Maakt u het bedrag over? Schrijf dan bij het betalingskenmerk: "Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten". Leg de ondernemer uit waarom u onder protest betaalt. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Bent u niet tevreden over een dienst? Dan kunt u een deel van de rekening niet betalen, totdat uw klacht is opgelost.
Het bedrag dat u niet betaalt, moet wel redelijk zijn. Heeft de aannemer uw huis verbouwd, maar heeft hij een deur van €130 nog niet geleverd? Betaal dan het bedrag van €130 niet, tot hij de deur levert. U betaalt dus eerst de rest van de rekening, daarna pas de deur.
Moet u een rekening betalen die niet klopt? En komt de ondernemer met u niet tot een oplossing? Dan kunt u een deel van de rekening niet betalen. Betaal het deel van de rekening waarmee u het wel eens bent. Leg de ondernemer uit waarom u de rest niet betaalt. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Het komt wel eens voor dat u een rekening betaalt, terwijl dat niet de bedoeling was. U betaalt bijvoorbeeld per ongeluk 2 keer dezelfde rekening. Dit heet een ‘onverschuldigde betaling’. De andere partij is verplicht om uw geld terug te betalen.
Betaalde u per ongeluk een rekening die niet verplicht was? Vraag dan in een brief of e-mail uw geld terug. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Het komt wel eens voor dat een ondernemer vergeet u een rekening te sturen voor een product of dienst. U krijgt de rekening dan veel later. Dit mag tot een bepaalde tijd: de verjaringstermijn:
Is de verjaringstermijn voorbij? Dan hoeft u niet meer te betalen.
Bent u verhuisd? En stuurt de ondernemer zijn rekening of herinnering naar uw oude adres? Dan bent u nog steeds verplicht om te betalen. De ondernemer kan er niets aan doen dat hij uw nieuwe adres niet kent. Geef een adreswijziging dus op tijd door.
Krijgt u een herinnering van de ondernemer tijdens de verjaringstermijn? Dan gaat de verjaringstermijn vanaf dat moment opnieuw in. Dit heet ook wel het 'stuiten' van de verjaring.
U koopt een bankstel, maar krijgt geen rekening. Na 1 jaar stuurt de verkoper u een herinnering. U vergeet te betalen. Ruim 1 jaar later krijgt u nog een herinnering. Op dat moment gaat de verjaringstermijn van 2 jaar opnieuw in. Als de verkoper u elk jaar een herinnering stuurt, dan 'stuit' hij steeds de verjaring. De rekening verjaart dan dus nooit.
Wil de ondernemer dat u een verjaarde rekening betaalt? En komt u samen niet tot een oplossing? Schrijf dan een brief of e-mail naar de ondernemer. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:
Op een gespecificeerde rekening staan alle kosten apart beschreven.
U hebt recht op een gespecificeerde rekening als u de ondernemer per uur betaalt, plus de gebruikte materialen.
Sprak u een vaste prijs af voor het werk? Dan hebt u geen recht op een gespecificeerde rekening. Want u weet dan al wat u gaat betalen.
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.