Iets vragen of melden?

Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt.

Incassobrieven kloppen niet altijd. Dat blijkt uit onderzoek dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) samen met consumenten uitvoerde. Wij adviseren u een incasso niet zonder meer te betalen. Check eerst of de vordering en kosten wel kloppen met de wet.

Betaal niet meer dan u hoeft. En laat u niet onnodig bang maken.

Video

video incassocampagne

Wat klopt er niet?

Soms berekenen incassobureaus in zo’n brief een tientje teveel, soms honderden euro’s of meer. Dat voelt u in uw portemonnee. Maar het ergste is de stress die u krijgt van incassobrieven. Als je bedreigd wordt met loonbeslag of een dure rechtzaak betaal je maar. Om er van af te zijn. Ook al twijfelt u of de vordering en kosten wel kloppen. Maar dit soort maatregelen mag een incassobureau niet nemen. Een incassobureau is geen deurwaarder.

Wat mag wel en niet?

Met de Incassobrief Checker komt u er snel achter of een incassobureau of ondernemer zich aan de regels houdt. Hier moet u op letten:

Te hoge kosten en rente

Incassokosten en rente hebben een wettelijk maximum. Veel mensen weten dat niet. Incassobureaus en ondernemers berekenen u soms teveel. Met onze Rekenhulp Incassokosten kunt u checken of dat zo is.

Onterechte vorderingen

Soms kopen incassobureaus oude vorderingen op van ondernemers. U krijgt dan een incassobrief over iets dat u zich niet of nauwelijks kunt herinneren. Zo’n vordering kan verjaard zijn. U hoeft hem dan niet te betalen. Een vordering kan ook om andere redenen (deels) onterecht zijn. Bijvoorbeeld omdat:

  • u het product of de dienst niet hebt afgenomen of besteld
  • u niet begrijpt waar het over gaat
  • u het niet eens bent met het bedrag
  • u dacht dat u geen ‘ja’ had gezegd of er niet voor had getekend (het product is u ‘opgedrongen’)

Twijfelt u? Met de Incassobrief Checker weet u snel of een vordering wel of niet terecht is. En hoe u kunt protesteren.

Dreigen met maatregelen die niet mogen

Incassobureaus en ondernemers gedragen zich soms te agressief. Bijvoorbeeld door te dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen. Zoals dagvaarden of beslag leggen op uw eigendommen. Of door u te bestoken met sms’jes, e-mails, telefoontjes en belletjes aan uw voordeur.

Gelukkig is in de wet vastgelegd wat wel en niet mag. En wat de maximale invorderingskosten zijn. Met onze informatie en tools kunt u dit nagaan. En ziet u wat u kunt doen als een incassobrief niet klopt.

Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer