Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Gemist telefoontje uit het buitenland? Bel niet zomaar terug!

U hebt een gemiste oproep van bijvoorbeeld een Turks of Iers telefoonnummer. Kent u het nummer niet? Bel dan niet terug. Het kan een oplichter zijn.

Wat gebeurt als ik terugbel?

Een oplichter verdient geld als u zijn nummer terugbelt. U belt terug en hoort de telefoon overgaan. Het lijkt alsof niemand de telefoon opneemt. Maar de oplichters hebben snel opgenomen. Wat u hoort is een bandje. Dit bandje speelt het geluid van een telefoon die over gaat. U betaalt dus voor de verbinding. En de kosten zijn hoog.

Wie heeft mij gebeld?

Het is heel moeilijk om erachter te komen wie u heeft gebeld. Maar aan de eerste cijfers van het telefoonnummer ziet u uit welk land het nummer is. Deze cijfers noemen wij de landcode. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31. Op internet kunt u het telefoonnummer opzoeken en zien waar het vandaan komt.

Oplichters gebruiken ook een 0088- of +88-nummer

Bent u gebeld door een 0088- of +88-nummer? Bel dan niet terug. Het bellen naar 0088-nummers gaat via de satelliet. Daarom is het duurder dan normaal. Belt u terug? Dan probeert de oplichter het gesprek zo lang mogelijk te rekken. U moet bijvoorbeeld lang wachten. Of u krijgt een reclamebandje te horen. Hoe langer het gesprek duurt, hoe meer geld de oplichter aan u verdient.

Let op:

Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.

Last van een beller? Blokkeer het telefoonnummer.

Blokkeert u een telefoonnummer op uw telefoon? Dan houdt uw telefoon de oproepen van dat telefoonnummer tegen. Zo hebt u geen last meer van dat nummer. Hoe u het nummer blokkeert, hangt af van welk telefoon u hebt. Uw telefoonaanbieder of de verkoper kan u daar meer informatie over geven.

Hebt u last van vervelende telefoontjes uit Nederland?

U kunt veel doen om van vervelende telefoontjes af te komen. Ook als u het telefoonnummer van de beller niet kunt zien.

Gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Meld het bij ACM ConsuWijzer

Wij kunnen optreden tegen misbruik via Nederlandse en Europese telefoonnummers. Gaat het om een telefoonnummer buiten Europa? Dan kunnen wij helaas niet optreden. Maar wij kunnen consumenten wel waarschuwen voor deze nummers.

Doe uw melding bij ACM ConsuWijzer

Zie ook