ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Telemarketing: u wordt gebeld door een verkoper. U beslist!

Telemarketing: u wordt gebeld door een verkoper. U beslist!

Bedrijven bellen u om iets te verkopen. U beslist of u iets koopt. En of u in de toekomst weer gebeld wordt. Wij geven u handige tips en informatie om problemen te voorkomen. Hebt u al een probleem met een bedrijf? Zit u ongewild aan een koop vast? Bekijk wat u kunt doen.

Wilt u dat verkopers u niet meer bellen?

Meld u dan aan bij het Bel-me-niet Register. Dan mogen bedrijven u niet zomaar bellen. Blijven sommige bedrijven u bellen? Maak dan gebruik van uw recht van verzet.

Wilt u niets kopen? Zeg dan "Nee, geen interesse". U beslist.

U krijgt een aanbod aan de telefoon. Het is belangrijk dat u er even bij stil staat of u daarin interesse hebt.

Zeg alleen "ja" als:

  • u de koop NU wilt doen
  • u het aanbod goed vindt
  • en u het aanbod niet met andere aanbiedingen wilt vergelijken

Hebt u geen interesse? Of twijfelt u? Zeg dan "nee". Of hang op. Dat mag best. Als u "ja" zegt, dan sluit u vaak een overeenkomst. Misschien kunt u hier later nog wel van af. Maar dit kost vaak meer moeite dan wanneer u meteen "nee" zegt tijdens het gesprek.

Tips
  • Wilt u alleen informatie ontvangen? Geef dan alleen de contactgegevens door die het bedrijf nodig heeft om u de informatie toe te sturen. Geef geen bankrekeningnummer of geboortedatum door. Deze gegevens zijn niet nodig om informatie te kunnen ontvangen.
  • Hebt u afgesproken dat u informatie ontvangt na het gesprek? Controleer dan één of twee weken na het gesprek uw mailbox en uw brievenbus. Kijk ook in uw spambox. Hebt u een mail of een brief ontvangen? Lees die dan goed door. Controleer of het inderdaad alleen om informatie gaat.

Ongewild ergens aan vast? Zo lost u het op.

Hebt u telefonisch "ja" op een aanbod gezegd? Zonder dat u het echt wilde? Of hebt u alleen "ja" gezegd op het ontvangen van informatie? En zit u nu ongewild aan een overeenkomst vast? Wees gerust: bij telefonische verkoop bent u goed beschermd.

Of neem contact op met ACM ConsuWijzer. Vertel ons uw probleem. Wij geven u advies om het probleem op te lossen.

Hoe hoort een verkoopgesprek volgens de regels te gaan?

Bedrijven horen zich aan de regels te houden. U hoort juiste en volledige informatie aan de telefoon te krijgen.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook