Iets vragen of melden?

Ik heb online een product gekocht. Mag ik het uit de verpakking halen, uitproberen en terugsturen?

Als u iets koopt op afstand, hebt u bedenktijd. De bedenktijd is 14 dagen. Binnen deze tijd bepaalt u of het product u bevalt of niet. Daarvoor mag u het product uit de verpakking halen. Het is daarbij wel de bedoeling dat u de verpakking zo veel mogelijk heel laat. Maar de verpakking moet dan wel makkelijk te openen zijn. Als u het terugstuurt, moet u het wel weer netjes inpakken.

Mag u het product uit de verpakking halen?

Ja, u mag het product uit de verpakking halen. Vaak is dat nodig om het product goed te kunnen beoordelen. Maar u moet de verpakking wel zo veel mogelijk heel laten. En als u het product terugstuurt, moet u het weer netjes inpakken.

Kan de verkoper kosten in rekening brengen voor het stukmaken van de verpakking?

In sommige gevallen kan dat. Hebt u de verpakking stuk gemaakt? Terwijl de verpakking heel makkelijk te openen was, zonder het stuk te maken? Dan kan het soms redelijk zijn dat de verkoper u kosten voor de verpakking in rekening brengt.

Wanneer mag u een product niet uit de verpakking halen?

U mag het product niet uit de verpakking halen als het gaat om cd’s, dvd’s of hygiënische producten waarvan de verpakking is verzegeld. Hygiënische producten zijn producten waarvan het niet hygiënisch is om ze aan iemand anders te verkopen als ze zijn geprobeerd. Bijvoorbeeld een tandenborstel of een scheerapparaat.

Hebt u een cd, dvd of hygiënisch product gekocht en het uit de verpakking gehaald en daarbij de verzegeling verbroken? Dan kunt u geen gebruik meer maken van uw bedenktijd en zit u aan de koop vast. De verkoper moet u dan wel vooraf hebben laten weten dat uw bedenktijd vervalt als u de verzegeling verbreekt.

Mag u het product uitproberen tijdens de bedenktijd?

Ja, uitproberen mag wel. Maar u mag het product niet echt in gebruik nemen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u hetzelfde mag doen als wanneer u iets in de winkel koopt. U mag bijvoorbeeld een laptop of televisie aanzetten om te kunnen bekijken hoe het beeld en geluid is. Of een kledingstuk aantrekken om te zien of het past. Maar het is niet de bedoeling dat u de kleding de hele dag draagt en vervolgens weer terugstuurt. Waar precies de grens ligt tussen uitproberen en in gebruik nemen is niet altijd even duidelijk. En dit zal ook per product verschillend zijn.

Wat is het risico als u het product in gebruik neemt en het binnen de bedenktijd terugstuurt?

Hebt u meer gedaan dan nodig was om het product te kunnen beoordelen? En is het product daardoor minder waard geworden voor de verkoper? Dan mag de verkoper hiervoor kosten in rekening brengen. U betaalt dan een schadevergoeding voor de waardevermindering van het product.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer