Lezersvraag Spits over stakingen in de luchtvaart

05-03-12nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2012. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom bij dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

Vraag

Toen ik op mijn terugvlucht stond te wachten werd op het Spaanse vliegveld omgeroepen dat vanwege een staking veel vluchten vertraagd zouden zijn. Het was een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij waar ik mee vloog. Mijn vlucht vertrok uiteindelijk bijna vijf uur later. Heb ik nou recht op compensatie of niet? Of is dit een overmachtsituatie?

Antwoord

Nee, staking van eigen personeel is meestal geen overmacht. Zulke acties zijn bijna altijd vooraf bekend. Wanneer is een staking dan wel overmacht? Als het personeel plotseling staakt zonder dat vooraf bekend te maken, of als ander personeel staakt, bijvoorbeeld de luchtverkeersleiders. Aan zulke stakingen kan de luchtvaartmaatschappij zelf meestal niets doen.

Was de staking aangekondigd, dat wil zeggen vooraf bekend? Dan is dat geen overmacht. En geldt voor jou: Kom je drie uur later aan dan de bedoelde aankomsttijd? Dan heb je recht op een compensatiebedrag. Hoe hoog dat bedrag is hangt af van de afstand die je vliegt. Dit kun je nalezen via onderstaande link.

Let op

Deze regels gelden alleen als je met een luchtvaartmaatschappij uit de Europese Unie vliegt, of vliegt vanaf een luchthaven in de Europese Unie.

Als de luchtvaartmaatschappij uit zichzelf geen vergoeding aanbiedt dan kun je het volgende doen:

1. Schrijf een brief aan de luchtvaartmaatschappij waarin je vraagt om compensatie wegens een vertraging van meer dan 3 uur. Hier kan je onze voorbeeldbrief voor gebruiken.

2. Wijst de luchtvaartmaatschappij je verzoek af? Leg dan een klacht voor aan het meldpunt luchtvaartpassagiers van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Het ILT kan dan aan de luchtvaartmaatschappij vragen de compensatie alsnog te betalen. Kijk voor meer informatie op de website van ILT.

3. Weigert de luchtvaartmaatschappij dan nog om de compensatie te betalen? En je had daar recht op? Dan zul je uiteindelijk naar de rechter moeten om je betaling te krijgen. Laat je daarover eerst adviseren. Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket.

Forward

ConsuWijzer-karakter met rekening