Iets vragen of melden?

Het incassobureau dreigt met beslaglegging, BKR-registratie, dagvaarding en proceskosten. Mag dat wel?

Brieven van incassobureaus kunnen soms heel dreigend zijn. Maar weet dat incassobureaus niet mogen dreigen met (rechts)maatregelen waarvoor zij volgens de wet geen bevoegdheid hebben. Zo mag een incassobureau bijvoorbeeld geen ontruimingen doen, gedwongen verkopen uitvoeren of beslag leggen op bankrekeningen, loon of uitkeringen. Ook mogen zij geen dagvaardingen uitbrengen (dat mag alleen een deurwaarder), dreigen met BKR-registratie of zeggen een rechtelijke uitspraak te hebben, terwijl dit niet zo is.

Incassobureaus mogen u ook niet agressief benaderen. Agressief benaderen is bijvoorbeeld schelden, bang maken, stellig beweren dat u de proceskosten moet betalen of contact opnemen via sociale netwerken, de werkgever of de uitkeringsinstantie.

Incassobureaus mogen best contact met u opnemen om u te laten betalen. Maar zij mogen u niet overspoelen met sms-berichten, e-mail of telefoontjes.

Is het incassobureau lid van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI)? Dan moet het incassobureau zich naast de wettelijke regels ook houden aan de gedragscode van de NVI. U kunt bij de NVI ook een klacht indienen over een incassobureau dat lid is.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer