Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energietransitie: hoe houd ik het betaalbaar en waar moet ik op letten?

Duurzaam investeren, dat klinkt goed. Maar kan ik dat wel betalen? Hoe krijg ik een betrouwbare berekening van mijn rendement of terugverdientijd? Welke financiële meevallers en tegenvallers zijn er eigenlijk? Weet wat uw mogelijkheden zijn voordat u gaat investeren.

Let op

Tot 22 juni 2023 stond op deze pagina dat het verwijderen van de gasaansluiting gratis is. Dat kwam door een regel die op 2 maart 2021 was ingegaan. De rechter heeft dit op 20 juni 2023 ongeldig verklaard. De ACM en de netbeheerders zijn in gesprek over de gevolgen van de uitspraak voor consumenten die hun aansluiting willen laten verwijderen of dat al gedaan hebben.

Uw netbeheerder mag geld vragen voor het verwijderen van de aansluiting. Informeer naar de kosten bij uw netbeheerder. 

Hebt u een vast energiecontract voor gas bij een energieleverancier? Bijvoorbeeld met een looptijd van 1 of 3 jaar? Dan mag de energieleverancier bij voortijdige beëindiging van het contract een opzegvergoeding in rekening brengen.

U kunt uw aansluiting ook laten verzegelen. Dat betekent dat de netbeheerder de hoofdkraan afsluit. U kunt dan geen gas meer gebruiken. Verzegelen is altijd tijdelijk en is maximaal voor 1 jaar. De kosten bedragen tussen de 100 en 150 euro. Volledig verwijderen kan dus voordeliger zijn.

Leg alle voors en tegens naast elkaar voor u een besluit neemt. Het opnieuw aanleggen van een gasaansluiting is duur. Bovendien mag het bij nieuwbouwwoningen meestal niet meer. Ook bij bestaande woningen is het niet altijd meer toegestaan. Bekijk wat in uw situatie geldt:

Ja, door het vergroten van uw elektriciteitsaansluiting gaan uw vaste lasten omhoog. De meeste huishoudens in Nederland hebben een elektriciteitsaansluiting van 3x25 Ampère. Maar voor een aantal duurzame maatregelen hebt u een grotere elektriciteitsaansluiting nodig. Meestal is een aansluiting van 3x35 Ampère voldoende. Vraag uw installateur om advies.

Enkele voorbeelden waarbij een grotere aansluiting mogelijk nodig is:

  • u stapt over op een warmtepomp om uw huis te verwarmen
  • u gaat over op volledig elektrisch voor verwarmen en koken ('all-electric' woning)
  • u neemt meerdere duurzame maatregelen tegelijk. U plaatst bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak en neemt een laadpaal aan huis voor uw elektrische auto.

U betaalt eenmalig een bedrag voor het vergroten van uw aansluiting. Maar u gaat ook meer betalen voor het gebruik en onderhoud van de aansluiting en het netwerk. De eenmalige kosten van een vergroting naar 3x35 Ampère zijn ongeveer 250 euro. Per jaar stijgen uw netwerkkosten gemiddeld met 700 euro.

Kijk op de website van uw netbeheerder hoe hoog de kosten precies zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Daar kunt u nooit helemaal zeker van zijn. Er zijn veel oorzaken waardoor de uiteindelijke terugverdientijd, energiebesparing of het rendement toch anders kunnen uitpakken. Houd dus altijd rekening met afwijkingen. Die afwijkingen mogen natuurlijk niet te groot zijn. Met deze tips maakt u de kans op een tegenvallend rendement een stuk kleiner:

  • Doe enkele checks via rekentools op websites. Zo krijgt u alvast een eerste indruk. Bijvoorbeeld de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl.
  • Laat u uitgebreid adviseren, liefst door meerdere partijen. En zoek zelf zoveel mogelijk informatie op voordat u in gesprek gaat met een bedrijf.
  • Belooft het bedrijf u een bepaald rendement? Vraag het bedrijf om een berekening hiervan te maken. En deze vast te leggen op papier, bijvoorbeeld in de offerte. Dan kunt u hier later op terugvallen. Maar weet dat u nooit helemaal op een berekening kunt afgaan.
  • Wilt u meer zekerheid? Laat een onafhankelijk deskundige uw toekomstig rendement uitrekenen. Bijvoorbeeld een energieadviseur die een Maatwerkadvies energiebesparing voor uw woning uitgeeft. Ook dan moet u altijd rekening houden met lichte afwijkingen.

Zorg dat alle kosten van tevoren duidelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat de verkoper of deskundige zelf uw huis onderzoekt. Want ieder huis is weer anders. Door een grondige check vooraf weet u welke duurzame maatregelen nodig zijn voor een goed resultaat. Hiermee voorkomt u dat u achteraf nog extra moet investeren.

Voorbeeld

U denkt erover een warmtepomp te kopen. U laat een deskundige komen. Deze onderzoekt uw huis en ontdekt dat de muren en het dak slecht zijn geïsoleerd. Daardoor gaat u uw huis niet warm genoeg krijgen in de winter. Hij adviseert uw gevel en dak eerst te laten isoleren. En maakt meteen een berekening van de kosten van deze extra investeringen.

Energieprestatiegarantie

Gaat u grote investeringen doen? Dan is de energieprestatiegarantie mogelijk interessant voor u. Dit is een aanvullende garantie die door een aantal bedrijven wordt aangeboden. Het verschilt per bedrijf wat de energieprestatiegarantie precies inhoudt. In ieder geval bent u met deze garantie verzekerd van een bepaald rendement. En soms blijft u ook garantie houden als het bedrijf failliet gaat.

Daar staat tegenover dat u betaalt voor de energieprestatiegarantie. En dat deze garantie bovenop de wettelijke garantie komt die u al hebt. Lees dus eerst de polisvoorwaarden goed door voordat u uw keuze maakt. En bepaal of het voldoende extra waarde heeft voor u.

Stappenplan bij tegenvallend rendement

Hebt u de duurzame investering al gedaan? En valt het rendement, de energiebesparing of de terugverdientijd achteraf flink tegen? Dat kan veel redenen hebben. Soms was de berekening niet goed. Maar het kan ook liggen aan het duurzame product zelf of hoe het is geïnstalleerd. Of aan de beloftes van de verkoper die misschien misleidend waren. Lees waar u recht op hebt:

Onderzoek altijd welke regelingen de overheid biedt om de verduurzaming van uw huis betaalbaar te maken. Er bestaan veel landelijke en regionale subsidies en leningen. Ook zijn er soms interessante initiatieven in uw wijk of buurt waar u misschien nog niet van wist.

Energieloketten

Via uw eigen energieloket kunt u zien welke (regionale en landelijke) subsidies, leningen en overige initiatieven er zijn in uw gemeente rond duurzaamheid. Bijvoorbeeld een subsidie voor groene daken, gevels of tuinen. Of een actie voor collectieve inkoop van zonnepanelen. Dit is ook voor huurders interessant. Bekijk wat in uw gemeente geldt:

Let op

Nog niet overal is een energieloket. Voor eind 2021 heeft iedere gemeente zijn eigen loket.

Energiesubsidiewijzer

Woningeigenaren en VvE's kunnen via Verbeterjehuis.nl snel de in hun gemeente beschikbare subsidies, leningen en overige regelingen opzoeken:

Verbeterjehuis.nl

Wilt u een indruk van de mogelijkheden en verbeteropties in uw persoonlijke situatie? Wat het u kost en oplevert? En wat de mogelijkheden zijn om subsidie te krijgen voor maatregelen?

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (via RVO)

Hebt u een koopwoning? En woont u zelf in deze woning? Check of u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).

De subsidie is beschikbaar voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en 5 typen isolatiemaatregelen.

Zie ook