Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Welke netspanning mag mijn aansluiting hebben?

U hebt recht op een bepaald voltage op uw aansluiting, afhankelijk van de grootte. Hoeveel is dat? En wat als u een te lage of te hoge spanning hebt?

Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen. Maximaal staat er op zo'n aansluiting een netspanning van 400 volt. Dit komt omdat er ook spanning tussen de fasen is.

Volgens de wet mag de spanning 10 procent meer of minder zijn. Hebt u 1 fase? Dan mag de spanning op uw aansluiting tussen de 207 en de 253 volt zijn. Bij een aansluiting met 3 fasen mag de spanning op de aansluiting tussen de 360 en de 440 volt zijn.

Denkt u dat u meer of minder spanning op uw aansluiting hebt?

Bel dan uw netbeheerder. Die moet ervoor zorgen dat uw aansluiting de goede netspanning heeft. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Schrijf dan een brief of e-mail naar de netbeheerder. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Hebt u uw bezwaar ingediend? Dan moet uw leverancier binnen 4 weken een besluit nemen. Tot die tijd hoeft u niet te betalen.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Los het nu op!

Zie ook