Iets vragen of melden?

Bedenktijd bij energiecontracten

Hebt u een energiecontract gesloten? Dan hebt u meestal recht op een bedenktijd van 14 dagen.

Wat is een bedenktijd?

De bedenktijd is een periode waarin u kunt beslissen dat u het product energiecontract toch niet wilt. U kunt dan aan de verkoper meedelen dat u van de koop af wil. Ontbinden heet dat in de wet. U hoeft niet te vertellen waarom u het product niet wilt. Een bedenktijd noemen we ook wel een zichttermijn of een bedenktermijn.

In de onderstaande gevallen hebt u recht op een bedenktijd:

  • als u per telefoon een energiecontract hebt gesloten;
  • als u via internet een energiecontract hebt gesloten;
  • als u een energiecontract aan de deur of op straat hebt gesloten.

De bedenktijd van 14 dagen gaat in nadat u het energiecontract hebt ontvangen.

Let op!

Hebt u in een winkel een energiecontract gesloten? Dan kunt u binnen 14 dagen besluiten dat u het energiecontract toch niet wilt. De bedenktijd begint op de dag nadat u het energiecontract hebt ondertekend.

U hebt in een winkel een energiecontract gesloten

Dan kunt u recht hebben op een bedenktijd van 14 dagen. Maar dit is niet altijd het geval.

Is de winkel van het energiebedrijf?

Kijk dan in de algemene voorwaarden bij het contract of het energiebedrijf u een bedenktijd heeft gegeven. Staat het er niet in? Dan hebt u geen recht op een bedenktijd. U moet zich dan houden aan het contract.

Is de winkel niet van het energiebedrijf?

Bent u bijvoorbeeld benaderd door een verkoper om een energiecontract af te sluiten? Of hebt u een energiecontract afgesloten bij de kassa van de winkel? Dan hebt u recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden van het energiebedrijf.

Heeft het energiebedrijf u niet geïnformeerd over de bedenktijd?

Dan wordt de bedenktermijn verlengd naar 12 maanden. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat u het energiecontract sluit. U kunt dan binnen 12 maanden besluiten dat u het energiecontract toch niet wilt. Informeert het energiebedrijf u binnen die 12 maanden alsnog over de bedenktijd? Dan hebt u vanaf dat moment nog 14 dagen bedenktijd.

Let op!

Hebt u in een winkel een energiecontract gesloten? En bent u niet geïnformeerd over de bedenktijd van 14 dagen? Dan geldt de verlengde bedenktijd alleen voor de contracten die zijn afgesloten in winkels die niet van een energiebedrijf zelf zijn.

Wilt u van het energiecontract af binnen de bedenktijd?

Laat dit dan binnen 14 dagen weten aan het energiebedrijf. U hoeft niet te zeggen waarom u het energiecontract wilt annuleren. Het energiebedrijf moet u een formulier geven dat u kunt opsturen om te annuleren. Maar u mag ook zelf een brief schrijven. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Mag het energiebedrijf mij een nota sturen als ik nog bedenktijd heb?

Heeft het energiebedrijf al energie geleverd binnen de bedenktijd? En hebt u daar zelf om gevraagd? Dan hebt u nog steeds bedenktijd. Maar het energiebedrijf mag u wel vragen om te betalen voor de energie die al geleverd is. Hebt u niet gevraagd om binnen de bedenktijd geleverd te krijgen? Dan mag het energiebedrijf u geen nota sturen voor de energie die toch geleverd is.

Hebt u een welkomstcadeau gekregen? Dan kan het energiebedrijf dat cadeau terugvragen.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer