Iets vragen of melden?

Gelden de regels voor koop op afstand bij aankopen op advertentiewebsites?

Meestal niet! De regels voor koop op afstand gelden alleen voor aankopen tussen consumenten en ondernemers. De meeste aankopen op advertentiewebsites (zoals Marktplaats) vinden plaats tussen particulieren. Dan gelden de regels voor kopen op afstand dus niet.

Wanneer gelden de regels voor koop op afstand bij aankopen op advertentiewebsites wel?

Als een ondernemer regelmatig een advertentiewebsite zoals Marktplaats gebruikt om zijn producten of diensten te verkopen. Dan gelden de regels voor koop op afstand. Zo hebt u dan een recht op bedenktijd. De bedenktijd is veertien dagen vanaf de dag na ontvangst van het product.

Let op

Soms plaatsen bedrijven een advertentie op Marktplaats. In de advertentie wordt u bijvoorbeeld uitgenodigd om in hun echte winkel een product te komen bekijken en te kopen. U kunt niet via internet bestellen. Besluit u in zo'n geval om langs de winkel te rijden en het product te kopen? Dan is er geen sprake van een koop op afstand. U hebt geen recht op bedenktijd.

Bijvoorbeeld: u ziet een advertentie voor een auto en u maakt een afspraak voor een proefrit. Na de proefrit besluit u de auto te kopen en tekent u een contract. De regels voor koop op afstand zijn op deze situatie niet van toepassing.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer