Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Kleinverbruikers en grootverbruikers

De wet maakt verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Lees wat het verschil is en wat dat voor u betekent.

De meeste huishoudens zijn een kleinverbruiker:

  • Elektriciteit

    U bent een kleinverbruiker van elektriciteit als u een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère.

  • Gas

    U bent een kleinverbruiker van gas als u een gasmeter tot het type G25 hebt. De meeste huishoudens hebben een gasmeter van het type G4 of G6.

Op uw meter of op de energierekening leest u wat de grootte van uw aansluiting is. Komt u er niet uit? Vraag dan aan uw netbeheerder wat de grootte van uw aansluiting is.

Let op: een kleinverbruiker kan ook een zakelijke klant zijn. Dan kan een contract andere voorwaarden hebben.

De wet beschermt kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Levert een energieleverancier aan kleinverbruikers? Dan moet de leverancier zich aan veel regels houden. Bijvoorbeeld voor contracten en opzegvergoedingen. En de energieleverancier moet een vergunning van ACM (Autoriteit Consument & Markt) hebben. Daarnaast moeten netbeheerders zich houden aan regels bij storingen.

Bent u een grootverbruiker? Dan geldt de informatie op onze website niet voor u.

Zie ook