ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wie is wie op de energiemarkt?

Kleinverbruikers en grootverbruikers

De wet maakt verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Lees wat het verschil is en wat dat voor u betekent.

U bent een kleinverbruiker als u een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. En met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6.

Wat de grootte van uw aansluiting is, leest u op uw meter of op de energierekening. Komt u er niet uit? Vraag dan aan uw netbeheerder wat de grootte van uw aansluiting is.

Hebt u een grotere aansluiting? Dan bent u een grootverbruiker. En let op: een kleinverbruiker kan ook een zakelijke klant zijn. Dan kan een contract andere voorwaarden hebben.

De Elektriciteitswet en Gaswet beschermen kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Een energieleverancier heeft bijvoorbeeld een vergunning van ACM (Autoriteit Consument & Markt) nodig om energie aan kleinverbruikers te mogen leveren. Ook moeten energieleveranciers zich aan regels houden. Bijvoorbeeld voor contracten en opzegvergoedingen. En netbeheerders moeten zich houden aan regels bij storingen.

Zie ook