Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ik ben afgesloten van energie. Wat moet ik doen?

Hebt u uw energierekening niet op tijd betaald? Hebt u waarschuwingen gekregen en heeft uw energieleverancier u een betalingsregeling aangeboden? En bent u hierna afgesloten? U kunt weer aangesloten worden. Regel daarvoor een aantal dingen.

Betaalt u uw energierekening niet? Ook niet na 3 betalingsherinneringen en een aanbod voor een betalingsregeling? Dan mag uw leverancier het contract beëindigen. Uw netbeheerder sluit u uiteindelijk af van energie. Om energie te krijgen, moet u namelijk een leverancier hebben.

Wilt u weer aangesloten worden? Volg de volgende stappen:

1 Zoek een nieuwe energieleverancier

Zoek een nieuwe energieleverancier en sluit een contract af. Een nieuwe leverancier kan u vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. Dat heet een waarborgsom.

Vraag uw leverancier wanneer u energie krijgt. Uw netbeheerder heeft de ingangsdatum van uw contract nodig. Duurt het te lang voor u energie krijgt? Zoek dan een leverancier die u wel snel energie kan leveren.

Let op

U moet ook uw schuld aan uw oude energieleverancier aflossen!

2 Neem contact op met uw netbeheerder

Hebt u een energiecontract? Neem dan contact op met uw netbeheerder. En kijk of u kunt betalen om opnieuw aangesloten te worden. Uw netbeheerder vertelt u wat dit kost. Kunt u dit niet in een keer betalen? U moet een betalingsregeling krijgen als u daarom vraagt.

Hebt u een contract? En hebt u de netbeheerder betaald, of bent u in gesprek over een betalingsregeling? Dan wordt u weer aangesloten op de datum dat uw nieuwe contract ingaat.

3 Tref een betalingsregeling

Kunt u de kosten voor heraansluiting niet in een keer betalen? Met uw energieleverancier en uw netbeheerder kunt u afspreken dat u de schuld in delen terugbetaalt. Daarna wordt u weer aangesloten. U kunt uw energieleverancier bellen, mailen of een brief sturen om te vragen naar een betalingsregeling. Gebruik onze voorbeeldbrief voor uw brief of e-mail.

Uw energieleverancier mag een waarborgsom vragen. Spreekt u samen af dat u in termijnen betaalt? Laat dit dan op papier zetten.

Kunt u geen betalingsregeling afspreken? Meld u dan aan bij een schuldhulpverlener.

4 Aangemeld bij een schuldhulpverlener? Stuur uw bewijs naar uw energieleverancier

Kunt of wilt u geen betalingsregeling afspreken met uw netbeheerder en/of energieleverancier? Meld u dan aan bij een schuldhulpverlener. Deze maakt afspraken met u om de schuld te betalen.

Hebt u zich aangemeld bij een schuldhulpverlener? En gaat de schuldhulpverlener u helpen met de openstaande rekeningen? Dan krijgt u daarvan een bewijs. Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar uw energieleverancier en uw netbeheerder.

Hebt u geen energiecontract? Sluit er dan zo snel mogelijk een af. Uw netbeheerder sluit u weer aan wanneer u een contract hebt. En u moet zich blijven houden aan de afspraken met de schuldhulpverlener.

Tip

Hebt u het bewijs van aanmelding opgestuurd? Vraag of het is aangekomen bij uw energieleverancier.

Niet zomaar afgesloten

In de volgende situaties mag u niet worden afgesloten:

  • U bent in contact met de leverancier over een betalingsregeling
  • U bent aangemeld bij een schuldhulpverlener. De energieleverancier geeft gegevens van klanten met betaalproblemen door aan de gemeente voor hulp met schulden. Stuur het bewijs van uw aanmelding snel naar uw energieleverancier, zodat hij u niet afsluit. Het Juridisch Loket legt uit hoe de schulphulpverlening van de gemeente werkt.
  • U of een huisgenoot loopt ernstige gezondheidsrisico’s als u geen energie krijgt. U hebt hiervoor een verklaring nodig van een arts. Dit moet een andere arts zijn dan uw eigen arts. Stuur zo snel mogelijk deze verklaring naar uw netbeheerder en leverancier.

Soms mag de leverancier u wel afsluiten

In deze situaties mag de leverancier u afsluiten:

  • U reageert niet op de voorstellen van uw leverancier om in contact te komen over een betalingsregeling.
  • U houdt zich niet aan de afspraken die u met uw schuldhulpverlener hebt gemaakt.
  • U misbruikt de aansluiting of er is sprake van fraude.

Het is duur om opnieuw aangesloten te worden. Kom dus snel in actie om dit te voorkomen.

Bent u al afgesloten?

Ontvangt uw leverancier het aanmeldingsbewijs van de schuldhulpverlener? Dan wordt u weer aangesloten op gas en elektriciteit. Ook als u met de leverancier in contact bent over een betalingsregeling, moet de leverancier u weer aansluiten.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook