Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Veiligheid van de gas- en elektriciteitsinstallaties in huis

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasinstallatie en elektra-installaties in huis. Huurt u een woning? Dan is uw verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk.

Vanaf uw energiemeter is de huiseigenaar verantwoordelijk voor de installaties. Dat zijn alle apparaten die zijn aangesloten op gas of elektra en de gasleidingen en kabels in de woning. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel of warmtepomp. Maar ook aan de groepenkast, stopcontacten, schakelaars, aarding en alle leidingen binnenshuis.

Uw netbeheerder is eigenaar van de elektriciteitskabel of gasleiding vanaf de straat, de hoofdzekering en de energiemeters. Voor vragen over de aansluiting of de veiligheid daarvan, neem contact op met uw netbeheerder.

Veiligheid installatie controleren

Een installateur kan de gasinstallatie en elektriciteitsinstallaties controleren. Zoek een goedgekeurde installateur op de website van InstallQ

Hebt u algemene vragen over de veiligheid van installaties? Uw gemeente is verantwoordelijk voor de regels.

Tips over veiligheid van de installaties? Ga naar Energieveilig.nl (Netbeheer Nederland)

Zie ook