Wie is wie op de energiemarkt?

Wie is verantwoordelijk voor de gas- en elektriciteitsinstallaties in mijn huis?

Bent u huiseigenaar? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in uw woning. Dus ook voor de veiligheid van de gas- en elektra-installaties in huis. Huurt u een woning? Dan is uw verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk.

De elektriciteitskabel of gasleiding vanaf de straat, de hoofdzekering en de energiemeters zijn van de netbeheerder. Hebt u vragen over de aansluiting of de veiligheid daarvan? Neem contact op met uw netbeheerder.

Vanaf uw energiemeter bent u verantwoordelijk voor de installaties. Dat zijn alle toestellen die zijn aangesloten op gas of elektra en de gas- en elektriciteitsleidingen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel of warmtepomp. Maar ook aan de groepenkast, stopcontacten, schakelaars en alle leidingen binnenshuis.

Veiligheidskeuring

Bent u woningeigenaar, huurder of verhuurder? U kunt uw gas- en elektriciteitsinstallaties laten keuren.  

Vraag een installateur om uw apparaten te keuren. Wilt u zeker zijn dat u een installateur krijgt die goed en betrouwbaar is? Zoek een  goedgekeurde installateur op de website van InstallQ.

Hebt u algemene vragen over de veiligheid van installaties? Uw gemeente is verantwoordelijk voor de regels.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.