Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wie is wie op de energiemarkt?

Wie is verantwoordelijk voor de gas- en elektriciteitsinstallaties in mijn huis?

Bent u huiseigenaar? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in uw woning. Dus ook voor de veiligheid van de gas- en elektra-installaties in huis. Huurt u een woning? Dan is uw verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk.

De elektriciteitskabel of gasleiding vanaf de straat, de hoofdzekering en de energiemeters zijn van de netbeheerder. Hebt u vragen over de aansluiting of de veiligheid daarvan? Neem contact op met uw netbeheerder.

Vanaf uw energiemeter bent u als huiseigenaar verantwoordelijk voor de installaties. Dat zijn alle toestellen die zijn aangesloten op gas of elektra en de gas- en elektriciteitsleidingen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel of warmtepomp. Maar ook aan de groepenkast, stopcontacten, schakelaars en alle leidingen binnenshuis.

Veiligheidskeuring

Bent u woningeigenaar, huurder of verhuurder? U kunt uw gas- en elektriciteitsinstallaties laten keuren.

Vraag een installateur om uw apparaten te keuren. Wilt u zeker zijn dat u een installateur krijgt die goed en betrouwbaar is? Zoek een goedgekeurde installateur op de website van InstallQ.

Hebt u algemene vragen over de veiligheid van installaties? Uw gemeente is verantwoordelijk voor de regels.

Zie ook