ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Misleidende verkoop

Een aanvraag bij de overheid doen? Pas op voor online bemiddelaars!

Hebt u een kentekenbewijs nodig? Of een verklaring omtrent gedrag (VOG)? Vraag dit direct aan bij de overheid. Pas op voor online bemiddelaars die extra kosten vragen.

Koop niet bij een online bemiddelaar, maar bij de overheid

Wilt u een toeslag of een verklaring bij de overheid aanvragen? Sommige online bemiddelaars spelen hier slim op in door te adverteren in zoekmachines, zoals Google. Daardoor staan zij bovenaan in de zoekresultaten als u hierop zoekt. De prijs die online bemiddelaars vragen voor een aanvraag kan soms 3 keer hoger uitvallen. Dit komt doordat online bemiddelaars extra geld vragen voor hun bemiddeling. U betaalt geen extra kosten als u de aanvraag direct bij de overheid doet.

Doe daarom altijd de aanvraag rechtstreeks bij de overheid, bijvoorbeeld de gemeente of online via rijksoverheid.nl. Dat is betrouwbaar, goedkoper en zorgt voor minder problemen.

Hoe weet ik of ik mijn aanvraag bij een online bemiddelaar doe?

De website van een tussenpersoon kan er heel betrouwbaar en professioneel uitzien, maar is niet van de overheid. Onze tips om te voorkomen dat u toch een aanvraag bij een online bemiddelaar doet:

1 Kijk kritisch naar de zoekresultaten op het internet

Zoekt u via het internet hoe u uw aanvraag regelt? Klik nooit zomaar op de bovenste link. Bekijk ook de andere zoekresultaten. De bovenste zoekresultaten zijn meestal advertenties en kunnen onbetrouwbaar zijn. Een advertentie op Google herkent u bijvoorbeeld aan het woord 'advertentie' bij de zoekresultaten.

2 Lees reviews

Zoek de naam van de website met het woord 'review' erbij. Hebt u te maken met een online bemiddelaar? Dan leest u dit waarschijnlijk in de reviews.

3 Let op hoe u de aanvraag moet betalen

Op de website van de overheid betaalt u uw aanvraag altijd met iDeal. Hebt u niet betaald via iDeal en krijgt u in plaats daarvan een mail met een link om de aanvraag te betalen? Dat betekent dan dat u uw aanvraag niet direct bij de overheid heeft gedaan.

Rechtstreeks aanvragen

Deze diensten vraagt u bijvoorbeeld direct aan bij de overheid:

De overheid vertelt altijd duidelijk of een aanvraag geld kost. Aanvragen bij de overheid kunt u alleen met iDeal betalen.

Hebt u de aanvraag via een online bemiddelaar gedaan?

Dan hebt u vaak bedenktijd. Binnen de bedenktijd kunt u altijd opzeggen.

Bent u misleid? Dan kunt u ook van het contract af. Ook wanneer de bedenktijd voorbij is.

Los het nu op!

Zie ook