Voorrijkosten en onderzoekskosten
Moet u iets laten repareren? Soms moet u voorrijkosten of onderzoekskosten betalen. Maar blijkt dat het product niet goed is en is dat niet uw schuld? Dan hoeft u niet te betalen.
Op deze pagina:
Gratis oplossing bij wettelijke garantie
Blijkt dat het product niet goed is en is dat niet uw schuld? Dan is het een 'ondeugdelijk' product. Uw product biedt niet wat u ervan mocht verwachten. U hebt dan recht op 'wettelijke garantie'. De verkoper moet het product dan gratis repareren of vervangen. Hij mag u dan geen onderzoekskosten, voorrijkosten of andere bijkomende kosten laten betalen.
Ga voor wettelijke garantie altijd eerst terug naar de verkoper. De verkoper moet zorgen voor de reparatie of vervanging. Dat kan hij zelf doen of hij kan een reparateur inschakelen. Gaat u direct naar een reparateur zonder dat u eerst met de verkoper hebt gesproken? Dan hebt u geen recht op een gratis reparatie. En dan moet u ook de voorrijkosten en onderzoekskosten betalen.
Onderzoekskosten
Als u iets laat repareren, is vaak niet meteen duidelijk wat er precies mis is met het product. Daarom is het normaal dat de reparateur eerst onderzoek doet. Daarna kan hij beter inschatten wat er precies moet gebeuren. En hoeveel dit gaat kosten. Voor dit onderzoek mag de reparateur onderzoekskosten in rekening brengen. Dit moet hij vooraf aan u melden. Maar de verkoper mag u deze kosten niet laten betalen als het product niet goed blijkt.
Blijkt uit het onderzoek dat het product niet gerepareerd kan worden? Of wordt de reparatie zo duur dat u besluit om het product niet te laten repareren? Dan mag de reparateur u nog steeds de onderzoekskosten in rekening brengen. Maar alleen als hij dat vooraf heeft gemeld.
Voorrijkosten
Moet de reparateur bij u thuiskomen om iets te repareren? Dan moet hij daarvoor reiskosten maken. Dit worden voorrijkosten genoemd. De reparateur mag deze kosten bij u in rekening brengen. Hij moet dit wel vooraf aan u melden. Maar de verkoper mag u deze kosten niet laten betalen als het product niet goed blijkt.
Vraag eerst de prijs
Wilt u iets laten repareren? Vraag dan van tevoren wat de prijs is en welke kosten erbij komen. Dan kunt u daarna beslissen of u de reparatie wilt laten doen.
Oneens met kosten bij wettelijke garantie
Hebt u recht op een gratis reparatie omdat het product niet goed is? Maar vraagt de verkoper u toch om voorrijkosten of onderzoekskosten te betalen? Ga dan eerst met hem in gesprek en probeer samen een oplossing te vinden.
Lukt dit niet? Schrijf dan een brief of e-mail naar de verkoper. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Als u er samen niet uitkomt
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.
Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem contact met ons op.