Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Investeren in een windpark of project met zonnepanelen

Kunt u uw eigen huis niet duurzamer maken, maar wilt u wel een bijdrage leveren aan hernieuwbare energie? Vaak kunt u meedoen met een duurzaam project van een lokale energiecoöperatie. U kunt bijvoorbeeld investeren in een deel van een project met zonnepanelen of windenergie. Let daarbij altijd op de voorwaarden en uw rechten.

Met uw investering betaalt u bijvoorbeeld een klein deel van de aanleg van een windpark of zonnepark. Uw geld krijgt u na een aantal jaar terug. In de tussentijd krijgt u elk jaar een deel van de winst van het project. Of u neemt groene stroom af van het project. U gebruikt deze stroom niet rechtstreeks. Uw energieleverancier verrekent dit voor u.

Waar moet ik op letten wanneer ik investeer in een duurzaam project?

Een duurzaam project zoals een zonnepark of windpark heeft vaak tijd nodig om rendabel te worden. Daarom is de looptijd van uw investering vaak meerdere jaren.

Ook wordt u meestal lid van de coöperatie die het project uitvoert. Soms heet u dan mede-eigenaar. En meestal werken coöperaties voor duurzame energie samen met een energieleverancier. De coöperatie verkoopt de opgewekte energie aan deze leverancier. U kunt vaak overstappen naar deze leverancier. Dat kan voordelig zijn.

Ten slotte moeten de voorwaarden van het project vooraf duidelijk zijn. U moet bijvoorbeeld weten wat de looptijd van het project is en welk risico u loopt. Maar ook hoe u stroom afneemt, en van wie. En of u uw aandeel kunt verkopen voor het einde van het project, en wat dat u kost. U hebt recht op redelijke voorwaarden.

Moet ik energie afnemen van een bepaalde leverancier?

Uw coöperatie werkt samen met een energieleverancier om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Soms wil een coöperatie dat u ook bij die leverancier energie afneemt. Of dat mag, hangt af van hoe lang u aan het project moet meedoen.

Hebt u bijvoorbeeld geïnvesteerd in een windpark? En mag u dit aandeel onder redelijke voorwaarden verkopen? Na het einde van uw energiecontract kunt u overstappen en verkopen. Stapt u over voor het einde van uw energiecontract? Dan betaalt u een opzegvergoeding. En ook dan verkoopt u uw aandeel.

Investeert u voor een lange periode? En mag u uw aandeel niet verkopen? Dan kunt u wel uw eigen leverancier kiezen.

Zie ook