Duurzame energie

Investeren in een duurzaam project

Kunt u uw eigen huis niet duurzamer maken, maar wilt u wel een bijdrage leveren? Vaak kunt u meedoen met duurzame projecten van lokale energiecoöperaties. Bijvoorbeeld een zonnepark in uw buurt.

Als u investeert in een duurzaam project, betaalt u bijvoorbeeld een klein deel van de aanleg van een zonnepark. Uw geld krijgt u na een aantal jaar terug. In de tussentijd ontvangt u elk jaar een deel van de winst van het zonnepark. Of u neemt stroom af van het zonnepark. U gebruikt deze stroom niet rechtstreeks, maar uw energieleverancier verrekent dit voor u.

Via de Regeling Verlaagd Tarief kunt u korting op uw energiebelasting krijgen. Deze regeling heet ook wel de postcoderoosregeling.

Meestal wordt u lid van de coöperatie die het project uitvoert. En meestal werken coöperaties voor duurzame energie samen met een energieleverancier. De coöperatie verkoopt de opgewekte energie aan deze leverancier. U kunt vaak overstappen naar deze leverancier. Dat kan voordelig zijn.

Ik doe mee aan een duurzaam project. Moet ik ook energie afnemen bij een bepaalde leverancier?

Nee, u kiest zelf met wie u een contract sluit. Uw coöperatie werkt samen met een energieleverancier om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Maar deze leverancier mag u niet verplichten om energie bij hem af te nemen.

Wel kan uw coöperatie administratiekosten in rekening brengen als u kiest voor een andere leverancier. Bijvoorbeeld om de kosten van het uitvoeren van de postcoderoosregeling te compenseren. Uw coöperatie moet u hier vooraf over informeren.

Kiest u wel voor de leverancier die meewerkt met uw coöperatie? Dan moet u later ook kunnen opzeggen. Let altijd op de opzegvoorwaarden van uw huidige leverancier voordat u overstapt.

Ik wek zelf energie op. Kan ik dat leveren aan mijn buren?

Nee, dat mag niet. Alleen leveranciers met een vergunning mogen energie leveren. U kunt wel lid worden van een coöperatie die zelf een vergunning heeft of samenwerkt met een leverancier met een vergunning. Daarvan kunnen uw buren energie afnemen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.