Tarieven en kosten

Wat zijn netbeheerkosten en het capaciteitstarief?

Netbeheerkosten worden soms ook wel transportkosten genoemd. U betaalt deze kosten voor het transport van energie naar uw huis. U betaalt de netbeheerkosten aan uw energieleverancier. De netbeheerkosten bestaan uit:

  • Capaciteitstarief en vastrecht
  • Periodieke aansluitvergoeding
  • Meettarief

Capaciteitstarief en vastrecht

Het capaciteitstarief betaalt u voor het transport van elektriciteit en gas. De hoogte ervan hangt af van hoeveel elektriciteit of gas uw aansluiting kan verwerken.

Het capaciteitstarief is een vast bedrag. Het verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder. Met de opbrengsten betaalt uw netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk. Zo blijft het energienet veilig en betrouwbaar.

Het vastrecht is een vast, maandelijks bedrag voor de andere kosten van de netbeheerder. Bijvoorbeeld administratiekosten.

Periodieke aansluitvergoeding

De periodieke aansluitvergoeding betaalt u voor het beheer van uw aansluiting. Het is een vast bedrag. Het verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder. De naam van verschilt soms. Bijvoorbeeld ‘Vastrecht aansluiting’, of ‘aansluittarief’.

Meettarief

Uw netbeheerder is eigenaar van de energiemeter. Het meettarief betaalt u voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter. En bij een slimme meter: voor het geven van toegang tot meetgegevens. Uw netbeheerder leest de meterstanden uit en geeft deze door aan uw energieleverancier. Hiermee maakt uw energieleverancier uw energienota. Er zijn aparte meettarieven voor elektriciteit en gas.

De ACM bepaalt de hoogte van de netbeheerkosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de hoogte van de netbeheerkosten. Wilt u weten wat de tarieven zijn? Kijk dan naar de tarievenbesluiten op de website van de ACM.

Let op

De kosten in de tarievenbesluiten zijn kosten per jaar en exclusief BTW.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.