De energieaansluiting

Ik wil een kleinere aansluiting voor gas of elektriciteit. Hoe werkt dat en hoeveel kost dat?

Wilt u uw aansluiting verkleinen? Dan moet u eerst vaststellen of een kleinere aansluiting voldoende is om het energieverbruik in uw huis aan te kunnen. Een erkende installateur kan vertellen of verkleining van de aansluiting mogelijk is.

Hoeveel ga ik minder betalen als ik een kleinere aansluiting heb?

Met een kleinere aansluiting bent u vaak goedkoper uit. Hoeveel u moet betalen hangt af van hoe groot uw aansluiting is, of welke capaciteit deze heeft. Hoeveel u gaat besparen kunnen wij u niet vertellen. Dit hangt af van de regio waarin u woont. Vraag aan uw energieleverancier wat de maandelijkse kosten worden. Want uw energieleverancier stuurt u de energienota, ook voor de netbeheerkosten.

Elektriciteit

Is uw aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner? Dan kunt u niet op uw netbeheerkosten besparen. Want het tarief voor een kleinere aansluiting dan 3X25A is hetzelfde als voor een 3x25A aansluiting.

Gas

Is uw aansluiting groter dan G10 en verbruikt u minder dan 4000m3 gas per jaar? Dan is het misschien mogelijk uw aansluiting te verkleinen. Dit hangt af van het energieverbruik van uw apparaten.

Is uw aansluiting kleiner dan G10, bijvoorbeeld G6 of G4? Dan kunt u niet op uw netbeheerkosten besparen. Want het tarief voor deze aansluitingen is hetzelfde.

Ik wil mijn aansluiting laten verkleinen. Hoe regel ik dat?

Wilt u uw aansluiting laten verkleinen? Vraag dan aan uw netbeheerder om een offerte. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels. In de offerte moet een duidelijk overzicht staan van de kosten. Laat de netbeheerder de aansluiting verkleinen door een ander bedrijf? Dan moet de netbeheerder u dit laten weten.

Weet u niet wie uw netbeheerder is? Kijk dan in het ean-codeboek en vul uw postcode en huisnummer in:

Wat kost het verkleinen van een aansluiting?

In de offerte van de netbeheerder moet een inschatting staan van de kosten. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan de kosten voor een nieuwe aansluiting van dezelfde grootte of capaciteit. Het kan zijn dat uw oude aansluiting verwijderd moet worden. Daar moet u dan extra voor betalen.

Hebt u de offerte van de netbeheerder? En hebt u nagevraagd wat u maandelijks kunt besparen? Dan kunt u bepalen of verkleinen nut heeft.

Let op

Uw netbeheerder moet uw aansluiting aanpassen binnen 18 weken nadat u de offerte accepteert. Vraag daarom uw wijziging ruim van tevoren aan bij uw netbeheerder.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.