Hebt u een product op een normale manier of volgens de gebruiksaanwijzingen gebruikt? En bent u gewond geraakt? Of heeft het product schade veroorzaakt? Dan heeft u mogelijk te maken met een onveilig product. Hieronder vertellen wij u wat uw rechten zijn.
Als u iets koopt, hebt u recht op een goed product. In de wet staat dat het product deugdelijk moet zijn. Dat betekent ook dat het product veilig moet zijn. Bent u door het product gewond geraakt? Of heeft het product schade veroorzaakt? Dan is het product ondeugdelijk. De verkoper moet dan het probleem voor u oplossen of de fabrikant voor u inschakelen.
Soms moet de verkoper de schade vergoeden. En soms is de fabrikant of importeur hiervoor verantwoordelijk. Dit is afhankelijk van de hoogte van de schade.
Dan kunt u de verkoper verantwoordelijk stellen voor deze schade.
Dan kunt u de fabrikant van het product verantwoordelijk stellen voor deze schade. Is het product in het buitenland gemaakt? Dan kunt u het bedrijf of de persoon die het product naar Nederland heeft gehaald verantwoordelijk stellen. Dit wordt ook wel de importeur genoemd. Deze importeur moet dan wel werken in Europa.
Wilt u uw geld terug omdat het product onveilig bleek te zijn? Dan moet u naar de verkoper. U kunt de verkoper vragen om een oplossing voor een ondeugdelijk product.
Voorbeeld: U hebt een broodrooster gekocht van het merk Twister. Toen u de broodrooster gebruikte, werd deze zó warm dat de broodrooster uw aanrechtblad heeft beschadigd. De schade is €800. De Twisterfabrikant is verantwoordelijk voor de schade, en dus ook voor de kosten. Hiervoor moet u naar de fabrikant gaan. Met uw klacht over de broodrooster zelf, moet u naar de winkel gaan waar u de broodrooster hebt gekocht.
U kunt bellen met de klantenservice, een e-mail sturen of het contactformulier invullen op de website. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Dan kunt u het volgende doen:
Vraag een oplossing vóór een bepaalde datum. De tijd die u de ondernemer geeft moet wel redelijk zijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als de ondernemer geen goede oplossing biedt. Wilt u kunnen bewijzen dat de ondernemer uw bericht ontvangen heeft? Stuur dan een aangetekende brief.
Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Vraag dan of die u kan helpen met een brief of verdere stappen. Hebt u geen rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u kijken of u bij het Juridisch Loket terecht kunt.
Schrijft u de brief zelf? Gebruik dan één van onze voorbeeldbrieven:
Zoek dan uit of u bij de geschillencommissie terecht kunt. De geschillencommissie beslist bij een meningsverschil wie er gelijk heeft. Neemt de commissie een besluit? Dan moeten u en de ondernemer zich hieraan houden. Kijk voor meer informatie op de website van de geschillencommissie.
Kunt of wilt u niet naar de geschillencommissie? Bekijk dan of het zin heeft om naar de rechter te gaan. Wilt u weten hoe dit werkt? Kijk dan op rechtspraak.nl of vraag informatie op bij het Juridisch Loket.