Iets vragen of melden?

Apps en appstores

Hebt u een smartphone of een tablet? Dan hebt u vast ook wel eens een app geïnstalleerd. Dat kan bijvoorbeeld een spelletje zijn, of een app voor internetbankieren. U downloadt een app uit een appstore. De appstore is een programma dat vaak al op uw smartphone of tablet is geïnstalleerd bij aankoop. Kiest u voor een bepaalde smartphone of tablet? Dan kiest u daarmee dus ook automatisch voor de appstore die daarbij hoort.

Voordat u een app installeert is het belangrijk dat u weet wat u van de app mag verwachten. En dus wat de gevolgen zijn als u de app installeert. Bekijk daarom of u de volgende informatie duidelijk kunt vinden in de app store. Informatie over:

  1. De app-aanbieder
  2. De app
  3. De kosten van de app
  4. Het verzamelen en gebruik van uw gegevens. En de app-aanbieder moet u ook toestemming vragen om uw gegevens te mogen uitlezen.

Weet u wie de app-aanbieder is?

Kunt u de contactgegevens van de app-aanbieder vinden? Zo weet u bijvoorbeeld waar u moet zijn als u een vraag of klacht hebt over de app. Een aanbieder van een app wordt ook wel app ontwikkelaar genoemd.

Wat kunt u doen met de app?

Is het duidelijk wat de app precies doet? Weet u bijvoorbeeld welke functies de app heeft en wat u van de app mag verwachten? Zo kunt u goed beslissen of u de app echt wilt installeren.

Installeert u een app waarvoor u moet betalen? Dan koopt u eigenlijk iets op afstand. Dat geldt ook als u in een app iets aankoopt. U koopt bijvoorbeeld extra levens in een spelletje. Dat heet ook wel een in-app aankoop. Er zijn aanvullende regels voor kopen op afstand.

Wat kost de app?

Soms betaalt u kosten op het moment dat u de app koopt. De prijs staat vermeld in de appstore. En soms kunt u binnen de app ook aankopen doen. In de appstore leest u dan bijvoorbeeld: “bevat aankopen in de app”. Vaak kunt u ook zien voor welke bedragen u aankopen kunt doen in de app.

Met deze informatie kunt u ook rekening houden als u een app installeert die in de appstore gratis wordt aangeboden.

Is gratis ook echt gratis?

Voor gratis apps hoeft u geen geld te betalen als u die installeert. Wel moet u er rekening mee houden dat u vaak ‘betaalt’ met uw gegevens. Uw gegevens zijn namelijk geld waard voor de app-aanbieder.

Houd ook rekening met kosten voor dataverbruik. Sommige apps verbruiken veel data waardoor uw databundel snel op kan raken. De app kan soms ook data verbruiken als u de app niet actief gebruikt. Sommige apps zoeken namelijk automatisch naar updates.

Tip

Zorg dat uw apps niet automatisch naar updates zoeken. Of dat ze dit alleen doen wanneer u verbonden bent met een wifi-netwerk. Dit kunt u instellen via de instellingen van uw smartphone of tablet.

Wil de app-aanbieder toegang tot uw gegevens?

Apps willen vaak toegang tot de gegevens op uw smartphone of tablet. Bijvoorbeeld toegang tot uw contactenlijst, locatiegegevens of uw foto’s. De app-aanbieder moet hiervoor toestemming vragen. En u informatie geven over de app en het gebruik van uw gegevens.

Apps voor kinderen

Gaat het om een app voor kinderen? En is het kind dat de app gebruikt jonger dan 13 jaar? Dan moeten de ouders ook toestemming geven voor het verzamelen van gegevens van het kind.

Wilt u meer tips voor het internetgebruik van uw kinderen?

Meer weten over internet en kinderen? Kijk dan op Mijnkindonline.nl.

Wat gebeurt er met uw gegevens?

Wil een app-aanbieder uw gegevens uitlezen? Dan moet hij u eerst duidelijk maken met welk doel hij uw gegevens wil uitlezen. U moet weten waarvoor u toestemming geeft als u op akkoord klikt. De app-aanbieder moet u hierover informatie geven. Vaak staat deze informatie in de privacyverklaring van de app.

Is de app speciaal gericht op kinderen? Dan moet de informatie worden gegeven in begrijpelijke taal, die past bij de doelgroep van de app.

Wanneer worden uw gegevens uitgelezen?

De app-aanbieder kan uw gegevens op elk moment uitlezen. Dus niet alleen als u de app actief gebruikt. Maar ook als u de app niet gebruikt. Sommige apps blijven op de achtergrond meekijken naar uw gegevens. Daardoor kunnen er misschien vaker of meer gegevens worden uitgelezen dan u denkt. Maar dat mag alleen als u daarvoor toestemming hebt gegeven. Kijk dus goed in de privacyvoorwaarden van de app aanbieder. Zodat u weet wanneer er gegevens worden uitgelezen.

Meer informatie en tips voor veilig gebruik van apps?

Wilt u meer weten over veilig gebruik van apps? Kijk dan op de website Veiliginternetten.nl.

Meer weten over de regels voor bescherming van uw persoonsgegevens?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw persoonsgegevens? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer weten over privacy op uw computer, tablet of smartphone?

Wilt u meer informatie over privacy op uw computer, tablet of smartphone? Ga dan naar de informatie daarover op onze website.

Te weinig informatie gehad? Meld het bij ConsuWijzer!

Hebt u onvoldoende of verkeerde informatie gekregen over de app, de app-aanbieder of over het uitlezen van uw gegevens? Meld uw klacht bij ConsuWijzer. ConsuWijzer lost uw probleem niet voor u op. Maar geeft u duidelijke adviezen waarmee u zelf aan de slag kunt. Ook registreert ConsuWijzer uw klacht of vraag. Daarna komt uw klacht of vraag terecht bij ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dat is de toezichthouder achter ConsuWijzer. ACM gebruikt uw klacht voor onderzoek naar mogelijke overtredingen van de regels.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer