Internet: keuze, netneutraliteit en snelheid

Kan ik iedere telecomaanbieder kiezen die ik wil?

Er zijn veel telecomaanbieders in Nederland. Maar sommige aanbieders kunt u niet kiezen. Omdat ze niet in uw regio leveren. Welke mogelijkheden hebt u? En wat gaat er binnenkort veranderen?

Aanbieders mogen kiezen waar zij hun diensten leveren

Een telecomaanbieder mag  zelf kiezen hoe hij de diensten levert en tegen welke prijs. Ook mag de een aanbieder kiezen waar hij de diensten levert. Een aanbieder kan goede redenen hebben om de dienst niet in uw regio aan te bieden. Misschien is het technisch nog niet mogelijk. Of is het aantal klanten te klein. Er is 1 uitzondering. Vraagt u KPN om vaste telefonie? Dan moet KPN dit voor u regelen.

Keuze netwerk

Welke aanbieder u kunt kiezen, hangt af van het netwerk waar u gebruik van maakt. Telecomaanbieders hebben verschillende soorten netwerken.

Zo kunt u bellen, internetten en televisie kijken via:

  • het netwerk van KPN. Hebt u aansluiting op het netwerk van KPN? Dan kunt u KPN maar ook vele andere aanbieders kiezen. KPN is verplicht om andere aanbieders op haar netwerk toe te laten. Daarom hebt u zoveel keuze.
  • het kabelnetwerk in uw regio. Kabelaanbieders hebben hun eigen netwerk. U hebt nu nog maar één kabelaanbieder in uw regio, bijvoorbeeld VodafoneZiggo.
  • glasvezelnetwerken of andere lokale netwerken. Sommige aanbieders leggen ook glasvezelnetwerk aan in gemeenten. Hebt u een glasvezelaansluiting van een andere aanbieder dan KPN? Dan is hij niet verplicht om andere aanbieders op haar netwerk toe te laten. Dit betekent dat u uit minder aanbieders kunt kiezen, vaak alleen maar de eigenaar van de aansluiting.
  • mobiele netwerken. Er zijn veel mobiele aanbieders die u kunt kiezen. Op de website van de aanbieder ziet u wat de dekking s in uw postcode.
  • de ether, zoals Digitenne.
  • een satellietontvanger, bijvoorbeeld Canal Digitaal.

U kunt niet altijd alle netwerken kiezen. Soms hangt dit van uw regio af. En van de keuze van de aanbieder om wel of niet in uw regio te leveren.

Binnenkort kunt u uit meerdere kabelaanbieders kiezen

Nu is er in iedere regio maar één kabelaanbieder aanwezig. Vaak is dat VodafoneZiggo. Dit gaat veranderen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat VodafoneZiggo haar netwerk moet openstellen voor andere aanbieders. Net zoals KPN dit nu al moet doen. Binnenkort kunnen ze dus ook leveren op het netwerk van VodafoneZiggo. Dat betekent voor u dat u uit meerdere aanbieders kunt kiezen. Wanneer gaat u hier iets van merken? Op zijn vroegst vanaf  begin 2020.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.