Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Kan ik iedere telecomaanbieder kiezen die ik wil?

Er zijn veel telecomaanbieders in Nederland. Maar sommige aanbieders kunt u niet kiezen. Omdat ze niet in uw regio diensten leveren. Welke mogelijkheden hebt u?

Aanbieders mogen kiezen waar zij hun diensten leveren

Een telecomaanbieder mag zelf kiezen hoe hij de diensten levert en tegen welke prijs. Ook mag een aanbieder kiezen waar hij telefonie, internet en televisie levert. Een aanbieder kan goede redenen hebben om de dienst niet in uw regio aan te bieden. Misschien is het technisch nog niet mogelijk. Of is het aantal klanten te klein. Er is 1 uitzondering. Vraagt u KPN om vaste telefonie? Dan moet KPN dit voor u regelen.

Welke aanbieders zijn er?

Er zijn honderden aanbieders in Nederland. Ze gebruiken verschillende technieken om bellen, internetten en televisie aan te bieden. Op basis daarvan zijn 7 groepen aanbieders:

 • KPN. KPN heeft een eigen netwerk van kabels voor vaste telefonie. Sommige mensen noemen dit het kopernetwerk. ADSL is een techniek waarbij u op deze vaste telefoonlijn kunt internetten.
 • Aanbieders die de kabels van KPN gebruiken. De meeste aanbieders hebben geen eigen kabels. Ze leveren hun diensten via de kabels van KPN.
 • De kabelaanbieder in uw regio. Er is 1 kabelaanbieder per regio, bijvoorbeeld Ziggo. De kabelaanbieder heeft zijn eigen kabels. Deze kabels zijn anders dan die van KPN.
 • Glasvezelaanbieder van uw gemeente. Op een glasvezelnetwerk kunt u snel internetten. Maar een glasvezelnetwerk ligt niet overal in Nederland. Als u voor glasvezel wilt kiezen, moet er in uw buurt een glasvezelverbinding zijn aangelegd.
 • Mobiele aanbieders. U kunt internetten met uw smartphone, tablet of laptop via een mobiel netwerk. Mobiele aanbieders hebben een netwerk van antennes en masten verspreid in Nederland. De kwaliteit van de dekking kan per locatie verschillen.
 • Televisie via de ether, zoals Digitenne. Deze aanbieder gebruikt geen kabels, het signaal gaat door de lucht. Uw apparaat thuis ontvangt het signaal en zet het om in beeld en geluid.
 • Televisie via satelliet, bijvoorbeeld Canal Digitaal. U hebt dan een schotelantenne nodig om televisie te kunnen kijken.

Welke aanbieder kan ik kiezen?

Welke aanbieder u kunt kiezen, hangt af van waar u bent. En van welke aansluiting u thuis hebt. In het algemeen:

 • U kunt overal in Nederland KPN kiezen.
 • Veel andere aanbieders gebruiken de kabels van KPN. Kijk eerst of uw huis is aangesloten op de kabels van KPN. Meestal is dat wel het geval. Kijk dan op de website van de aanbieder of hij de diensten in uw postcodegebied levert. Dit kan heel verschillend per aanbieder zijn.
 • Ziggo is de grootste kabelaanbieder in Nederland. De kans is groot dat Ziggo de kabelaanbieder is in uw regio.
 • Zoek op internet welke glasvezelaanbieder er in uw gemeente is. Het kopernetwerk van KPN verdwijnt in steeds meer gebieden als mogelijkheid. Glasvezel is de vervanging voor de koperen verbinding.
 • Vergelijkingssites helpen u bij het kiezen.
 • Ether en Satelliet (Digitenne en Canal Digitaal) gaan via de lucht, zonder kabels. Daarom kunt u deze overal in Nederland kiezen, zelfs op de camping.
 • Op zoek naar een mobiele aanbieder? Alle mobiele aanbieders laten op de website zien hoe de kwaliteit van de verbinding is in uw postcodegebied. Kijk daarom op de website van de mobiele aanbieder.

Overstappen?

Zie ook