Telemarketing en Bel-me-niet Register

Gemiste oproep van een vreemd buitenlands telefoonnummer

Hebt u een oproep gemist van een vreemd buitenlands telefoonnummer? Bel dan niet zomaar terug! Wanneer u terugbelt, kunt u een hoge telefoonrekening krijgen.

Gebeld door een buitenlands informatienummer?

U hebt een gemiste oproep van bijvoorbeeld een Turks of Iers telefoonnummer. Bel niet terug. Het kan een oplichter zijn. Oplichters willen graag dat u terugbelt. U krijgt dan een bandje te horen met het geluid van een overgaande telefoon. U denkt dat niemand opneemt en dat het wachten niets kost. Maar u betaalt al hoge kosten voor het horen van het bandje.

Hoe weet u uit welk land u bent gebeld?

Aan de eerste cijfers van het telefoonnummer kunt u zien uit welk land u bent gebeld. Deze cijfers noemen wij de landcode. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 0031 of +31. De website van de Telefoongids heeft een overzicht van alle landcodes.

Gebeld door een 0088- of +88-nummer?

Niet terugbellen! Het bellen naar 0088-nummers gaat via de satelliet. Daarom is bellen naar een 0088-nummer duurder dan normaal. Belt u terug? Dan probeert de oplichter het gesprek zo lang mogelijk te houden. U wordt dan lang in de wacht gezet. Of u krijgt een reclamebandje te horen. Hoe langer het gesprek, hoe meer geld de oplichter verdient. Let op: verwar deze buitenlandse nummers niet met 088-bedrijfsnummers. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. ConsuWijzer waarschuwt alleen voor 0088- en +88-nummers.

Gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Meld het bij ACM ConsuWijzer

ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM kan optreden tegen misbruik via Nederlandse en Europese telefoonnummers. Gaat het om een telefoonnummer buiten Europa? Dan kan de ACM helaas niet optreden. De ACM vindt het belangrijk dat consumenten in Nederland zijn gewaarschuwd voor misbruik via buitenlandse nummers uit andere landen.

Maakt u zo’n situatie mee? Meld het bij ACM ConsuWijzer.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.