Buitenlandse telefoonnummers

Kosten voor bellen naar het buitenland

Bellen naar buitenlandse nummers is meestal duurder dan bellen naar Nederlandse nummers. Uw aanbieder moet u informeren over de prijzen die voor u gelden.

Belt u met uw mobiel vanuit Europa naar een ander land in Europa? Dan gelden maximumtarieven. Daar heeft de Europese Commissie voor gezorgd. Ook is voorgeschreven dat u een sms ontvangt met prijsinformatie zodra u een grens over gaat.

Landencodes

In Nederland heeft elke regio zijn eigen netnummer. Zo hoort 010 bij Rotterdam en 013 bij Tilburg. Elk land heeft ook zijn eigen nummer. Dat wordt de internationale toegangscode genoemd. Ook wel landencode. Als u naar een ander land belt, toetst u eerst 00 in of +. Daarna de landencode.

De code van Nederland is 0031. Die gebruikt u als u vanuit het buitenland naar Nederland belt. De code van België is 0032. Die gebruikt u als u vanuit Nederland naar België belt. Voor een overzicht van alle landencodes kunt u terecht op de website van de Telefoongids.

Let op met terugbellen naar onbekende nummers

Bent u gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Let dan goed op. Wanneer u terugbelt, kunt u voor hoge kosten komen te staan. Er kan namelijk sprake zijn van misbruik. U wordt dan bijvoorbeeld gebeld met het doel om u tegen hoge kosten te laten terugbellen. U kunt er dus voor kiezen om niet terug te bellen.

Voorbeeld 1

U wordt gebeld op uw mobiele of vaste telefoon door een Italiaans telefoonnummer. De beller hangt snel op. Als u terugbelt krijgt u een bandje te horen met het geluid van een overgaande telefoon, zonder dat u iemand aan de telefoon krijgt. Wat u niet in de gaten hebt, is dat u eigenlijk tegen hoge kosten zo lang mogelijk aan de lijn wordt gehouden.

Voorbeeld 2

U wordt gebeld op uw mobiel door een 0088- of +88-nummer. Omdat uw mobiele telefoon één of twee keer overgaat denkt u al gauw dat het om een gemiste oproep gaat. Maar het kan hier om een computer gaan willekeurig naar mobiele telefoonnummers belt. Belt u uit nieuwsgierigheid terug? Dan wordt u heel lang in de wacht gezet, of u hoort reclameboodschappen.

Wat is een 0088- of +88-nummer?

Een 0088- of +88-nummer is een internationaal nummer dat wordt gebruikt voor bijzondere toepassingen. Zoals bijvoorbeeld satelliettelefonie. Vandaar dat de tarieven voor het bellen naar deze nummers hoger kunnen zijn dan u gewend bent. Verwar deze nummers trouwens niet met normale Nederlandse bedrijfsnummers. Die beginnen met 088 en kosten vaak niet meer dan gewone telefoonnummers als u met een vaste telefoon belt.

Wat als er een oplichter achter een onbekend buitenlands telefoonnummer zit?

Zitten er achter zo'n buitenlands telefoonnummer inderdaad oplichters? Dan verdienen zij geld vanaf het moment dat u terugbelt.

Wat kunt u doen als u wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de toezichthouder achter ConsuWijzer. ACM kan optreden tegen misbruik via Nederlandse telefoonnummers en met andere Europese toezichthouders ook tegen misbruik met telefoonnummers vanuit de Europese Unie. ACM vindt het belangrijk dat consumenten in Nederland zijn gewaarschuwd voor misbruik via buitenlandse nummers uit andere landen.

Maakt u een soortgelijke situatie mee? Dien dan een klacht in bij ConsuWijzer.

Forward