Iets vragen of melden?

Hoe moet de prijs van een vliegticket worden vermeld?

Waar moet een aanbieding van een vliegticket aan voldoen?


De aanbieder van uw losse vliegtickets moet heel duidelijk zijn over de kosten die u moet betalen. Vertrekt uw vlucht vanaf een luchthaven binnen de EU? Dan moet de aanbieder van uw vliegticket aan de volgende punten voldoen:


1.Definitieve prijs bekend maken


De aanbieder van uw vliegticket moet de definitieve prijs bekend maken. Dit is de prijs inclusief passagierstarieven of luchttarieven, alle belastingen, heffingen en toeslagen. De aanbieder moet de definitieve prijs ook uitleggen. Het moet duidelijk zijn waar de definitieve prijs uit bestaat. Zodat u kunt zien wat u precies betaalt en waarvoor. De aanbieder van het ticket moet het volgende toelichten:
• de passagierstarieven of luchttarieven. Dit is de prijs die u betaalt voor het vervoer met het vliegtuig, ook wel de 'kale prijs' van het ticket genoemd. De prijs die u dus betaalt zonder alle belastingen en toeslagen.
• belastingen
• luchthavengelden en andere heffingen, toeslagen of vergoedingen. Zoals toeslagen voor beveiliging of brandstof.

2.Kosten voor extra opties duidelijk aan het begin


Vaak kunt u extra opties toevoegen die meer geld kosten. Bijvoorbeeld een annuleringsverzekering, reisverzekering of extra bagage. Of als u zelf kiest om te betalen via creditcard en dit extra geld kost. Dit zijn opties die niet automatisch voor elke boeking gelden. De aanbieder moet de kosten voor deze extra opties duidelijk vermelden aan het begin van het boekingsproces.
Deze extra opties mogen niet al standaard aangevinkt staan. Als u bijvoorbeeld via internet een vliegticket boekt moet u deze opties zelf aan kunnen vinken, als u hier gebruik van wilt maken.


3.Geen klanten weigeren die vanuit een andere EU-lidstaat willen boeken


Aanbieders van vliegtickets mogen geen klanten weigeren die vanuit een andere EU-lidstaat een vlucht willen boeken. Een Nederlandse passagier moet dus bij een Engelse aanbieder van vliegtickets, dezelfde vlucht voor dezelfde prijs kunnen boeken. Net zo goed als dat een Engelse passagier dat kan doen bij die aanbieder.


4.Algemene voorwaarden duidelijk weergeven


De aanbieder moet de (algemene) voorwaarden voor uw boeking bekend maken. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer u uw ticket mag annuleren of veranderen.
Hier nog een link naar algemene voorwaarden-content?


Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?
Meld het bij ons. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.
• Melden bij ConsuWijzer

 

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer