Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Reizen algemeen

Hoe moet de prijs van een vliegticket worden vermeld?

De aanbieder van een los vliegticket moet heel duidelijk zijn over de kosten die u moet betalen. In een aanbieding moeten alle verplichte kosten in de prijs opgenomen zijn. Vertrekt uw vlucht vanaf een luchthaven binnen de EU? Dan moet de aanbieder van uw vliegticket ook aan de volgende punten voldoen.

1. Definitieve prijs bekendmaken

De aanbieder van uw vliegticket moet de definitieve prijs bekendmaken. Dit is de prijs inclusief passagierstarieven of luchttarieven, alle belastingen, heffingen en toeslagen. De aanbieder moet de definitieve prijs ook uitleggen. Het moet duidelijk zijn waar de definitieve prijs uit bestaat. Zodat u kunt zien wat u precies betaalt en waarvoor. De aanbieder van het ticket moet het volgende toelichten:

  • de passagierstarieven of luchttarieven. Dit is de prijs die u betaalt voor het vervoer met het vliegtuig, ook wel de 'kale prijs' van het ticket genoemd. De prijs die u dus betaalt zonder alle belastingen en toeslagen.
  • belastingen
  • luchthavengelden en andere heffingen, toeslagen of vergoedingen. Zoals toeslagen voor beveiliging of brandstof.

2. Kosten voor extra opties duidelijk aan het begin

Vaak kunt u extra opties kiezen die meer geld kosten. Bijvoorbeeld een annuleringsverzekering, reisverzekering of extra bagage. Dit zijn opties die u kunt toevoegen. Ze gelden dus niet automatisch voor elke boeking. De aanbieder moet de kosten voor extra opties duidelijk vermelden aan het begin van het boekingsproces.

Deze extra opties mogen niet al standaard aangevinkt staan. Als u bijvoorbeeld via internet een vliegticket boekt moet u deze opties zelf aan kunnen vinken, als u hier gebruik van wilt maken.

3. Geen klanten weigeren die vanuit een andere EU-lidstaat willen boeken

Aanbieders van vliegtickets mogen geen klanten weigeren die vanuit een andere EU-lidstaat een vlucht willen boeken. Een Nederlandse passagier moet dus bij een Spaanse aanbieder van vliegtickets, dezelfde vlucht voor dezelfde prijs kunnen boeken. Net zo goed als dat een Spaanse passagier dat kan doen bij die aanbieder.

4. Algemene voorwaarden duidelijk weergeven

De aanbieder moet de (algemene) voorwaarden voor uw boeking bekend maken. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer u uw ticket mag annuleren of veranderen.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook