Maakt u gebruik van een bemiddelaar om u te helpen bij het vinden van een huurwoning? Dan mag hij u niet zomaar allerlei kosten in rekening brengen.
Dat hangt af van het volgende:
Dan mag hij u als huurder geen bemiddelingskosten vragen. Ook niet als dit in het contract staat of in de algemene voorwaarden van de bemiddelaar. Daarbij gaat het om alle kosten tot en met het ondertekenen van het huurcontract. Het maakt niet uit welke naam hij aan de kosten geeft. Dus bijvoorbeeld inschrijvingskosten, administratiekosten, dossierkosten of contractskosten.
De bemiddelaar mag wel vertellen wat hij nog meer voor u als huurder kan doen. Bijvoorbeeld een parkeervergunning regelen of kluswerk. Hij moet u vooraf duidelijk maken wat die extra diensten kosten. U mag dan zelf kiezen of u gebruik maakt van zijn extra diensten. Dat mag geen invloed hebben op het huren van de woning.
Maar hebt u dus zelf een zoekopdracht gegeven? Dan mag hij wel bemiddelingskosten aan u doorberekenen. De regels over de bemiddelingskosten gelden voor alle woningen die verhuurd worden aan consumenten. Dus ook voor (studenten)kamers en etages.
Er zijn verschillende manieren om daarachter te komen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de bemiddelaar. Staat de huurwoning op zijn website? Of is de bemiddelaar uw eerste aanspreekpunt voor de huurwoning? En regelt hij de bezichtiging? Dan mag u ervan uitgaan dat hij bemiddelt in opdracht van de verhuurder.
Twijfelt u? Vraag het dan na. Een bemiddelaar die een opdracht heeft van de verhuurder moet u dit vertellen.
Hebt u onterecht bemiddelingskosten betaald? En wil de bemiddelaar deze kosten niet terugbetalen? Schrijf een brief of e-mail en vraag de bemiddelingskosten terug. Gebruik onze voorbeeldbrief.