Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energiebedrijven mogen contracten met vaste tarieven niet zomaar stoppen of aanpassen

| Nieuwsbericht

De afgelopen tijd zijn de prijzen voor energie gestegen. De ACM heeft verschillende meldingen van consumenten ontvangen die een brief van hun energieleverancier hebben gekregen. Daarin staat dat de leverancier hun energiecontract met vaste tarieven wil stoppen of de tarieven wil aanpassen. Dit mag niet zomaar. De ACM spreekt de bedrijven er ook op aan dat ze de levering in de winterperiode (1 oktober tot 1 april) niet mogen stoppen.

Afspraak is afspraak

Krijgt u een brief van uw energieleverancier waarin zij zeggen dat ze het energiecontract willen stoppen omdat de energieprijs te hoog is geworden? Of dat ze de tarieven willen verhogen? Dat mag niet zomaar als u een overeenkomst hebt met vaste tarieven. De leverancier heeft niet voor niets met u afgesproken dat die tarieven gelden tijdens de looptijd van het contract. Meestal bieden de algemene voorwaarden bij een contract met vaste tarieven ook geen mogelijkheden om het contract tussentijds aan te passen. De leverancier mag uw tarieven wel aanpassen als รบ daarmee akkoord gaat.

Laat weten dat u niet akkoord gaat

Stuur de leverancier een brief of e-mail. Wijs de leverancier erop dat u niet akkoord bent met het stoppen of aanpassen en dat u het contract gewoon door wilt laten lopen.

Komt u er niet uit met uw energieleverancier? Dan kunt u verschillende stappen zetten om uw recht te halen.

Meld het bij de ACM

Wil uw leverancier uw contract stoppen of aanpassen? Of hebt u een contract met vaste tarieven en staan er onverwacht hogere tarieven op uw rekening? Of krijgt u een brief van uw netbeheerder waarin staat dat u geen leverancier hebt? Meld het dan bij ons. Dit helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen. Wij kunnen in actie komen als bedrijven zich niet aan de regels houden.

Hebt u een contract met variabele tarieven?

Hebt u geen afspraak gemaakt met uw leverancier over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de leverancier de prijs van uw stroom of gas verhogen.