Misleidende verkoop

Met spoed een klusbedrijf nodig? Voorkom hoge kosten!

Buitengesloten? Een lekkage? Of is uw riool verstopt? Dan hebt u met spoed een klusbedrijf nodig. Sommige bedrijven met spoedservice maken misbruik van uw noodsituatie. Let dus goed op als u een bedrijf zoekt. Voorkom hoge kosten en slechte reparaties.

Als u met spoed een slotenmaker of loodgieter zoekt hebt u weinig tijd om bedrijven te vergelijken. Daar maken bedrijven soms misbruik van. Onbetrouwbare klusbedrijven zijn bijvoorbeeld onduidelijk of niet eerlijk over de kosten. U krijgt dan achteraf een onverwacht hoge rekening. Soms gaat het om duizenden euro’s. Ook geven ze bijvoorbeeld onjuiste informatie over hun contactgegevens op hun website. Dan weet u niet met wie u zaken doet. Let dus goed op als u een spoedservice zoekt.

Tips voor als u een spoedklus hebt

Gaat u met spoed een bedrijf inschakelen? En kent u het bedrijf niet? Wees kritisch en maak vooraf goede afspraken.

Check of u verzekerd bent

Hebt u een verzekering afgesloten voor uw huis? Zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering? Neem dan contact op met uw verzekering. Check of de verzekering voor de reparatie van de lekkage betaalt. De verzekering helpt u soms om een bedrijf te zoeken. Of zij stuurt zelf iemand die de schade bekijkt en herstelt.

Wees kritisch bij het zoeken

Zoekt u zelf via internet? Klik nooit zomaar op de bovenste zoekresultaten. De bovenste websites zijn vaak advertenties. Onbetrouwbare spoeddiensten maken veel gebruik van dit soort advertenties. Een advertentie op Google herkent u bijvoorbeeld aan het woord ‘Ad’ of ‘Advertentie’ voor de naam van de website. Zoek iets verder. Kijk bij de zoekresultaten die geen advertentie zijn.

Check adresgegevens

Staat er geen adres op de website van het bedrijf? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare spoeddienst.

Heeft het bedrijf wel adresgegevens op de site? Check dan of dit adres echt bestaat. Zoek dit bijvoorbeeld op met Google Maps. Als het bedrijf een fysieke winkel heeft is de kans groot dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat.

Check de KVK-gegevens

Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vergelijk deze gegevens met de gegevens op de website van het bedrijf. Zijn de gegevens anders? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

Let op! Is het bedrijf bij de KvK ingeschreven? Dan weet u met welk bedrijf u te maken hebt. Maar u weet nog niet of dit bedrijf betrouwbaar is.

Check reviews en klachten

Bekijk klachtensites, zoals www.klacht.nl, www.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl. Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf. Bekijk altijd meerdere reviews en meerdere klachtensites. Want soms zijn reviews nep.

Maak vooraf duidelijke afspraken over het werk, de prijs en de betaling

Afspraken over het werk

Vraag vooraf wat het bedrijf voor u gaat doen. Gaat het bedrijf bijvoorbeeld alleen de oorzaak van de lekkage vinden? Of repareren ze de lekkage ook? Als het bedrijf zijn afspraken niet nakomt, dan hoeft u niet te betalen.

Afspraken over de prijs

Bedrijven mogen zelf hun prijzen bepalen. Daarom moet u vooraf weten hoeveel het ongeveer gaat kosten. Vraag om een bevestiging van de kosten per mail of sms. Dan kunt u het bedrijf later daaraan houden.

Kan het bedrijf u niet vooraf vertellen wat het gaat kosten? Omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan hoe hij de prijs berekent. En vraag of u een foto van bijvoorbeeld de lekkage kunt sturen. Maar vraag eerst of deze offerte vrijblijvend en gratis is.

Wil het bedrijf niet zeggen hoeveel het gaat kosten? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

Let op: in de avond of in het weekend bent u meestal een hoger bedrag kwijt.

Afspraken over de wijze van betalen

Vraag vooraf hoe u moet betalen. Vraag om een factuur waar duidelijk de gegevens van het bedrijf en de kosten op staan. Dan kunt u later nog rustig bekijken of de kosten redelijk zijn. En anders bezwaar maken.

Moet u meteen in bijzijn van het klusbedrijf al pinnen of cash betalen? Dan kan dit een teken zijn dat u met een onbetrouwbaar bedrijf te maken heeft. Laat u niet onder druk zetten en vraag om een rekening.

Check of het bedrijf bij een branchevereniging is aangesloten

Betrouwbare bedrijven zijn vaak aangesloten bij een branchevereniging. Kijk op de website of het klusbedrijf bij de brancheorganisatie is aangesloten.

Techniek Nederland is bijvoorbeeld de branchevereniging voor loodgieters. Voor slotenmakers is de brancheorganisatie het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. U kunt ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Zet geen handtekening voordat alles is ingevuld

Moet u een handtekening zetten als het klusbedrijf bij u thuis is? Zet uw handtekening nooit zomaar. Alle afspraken en de kosten daarvan moeten duidelijk erop staan. Is het formulier niet helemaal ingevuld? Zet dan geen handtekening. Wil de ondernemer niet starten voordat u tekent? Stuur hem dan weg.

Betaal niet als de rekening te hoog is

Is de klus gedaan, maar is de prijs veel hoger dan u had verwacht? Geef dan aan wat de afspraak was. En betaal niet veel meer dan afgesproken.

Zet de ondernemer u onder druk om de hoge rekening te betalen? Vraag het bedrijf dan de woning te verlaten. Is de ondernemer agressief? Of wil hij niet vertrekken? Bel de politie. En doe ook aangifte.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.