Iets vragen of melden?

Ik ben niet tevreden met het resultaat. Wat nu?

Een aannemer moet doen wat hij van tevoren gezegd heeft. Het resultaat moet goed zijn. U mag ook verwachten dat het resultaat goed is, omdat een aannemer een deskundige is.

Werk keuren

Als het werk klaar is, levert de aannemer het werk op. Bijvoorbeeld het werk van een verbouwing of schilderwerk. U kunt het werk dan keuren. U kijkt dan of u tevreden bent met het resultaat. Dit moet wel zo snel mogelijk gebeuren.

Het werk is niet goed gedaan. Wat moet ik doen?

U hebt het werk gekeurd. Is er iets niet goed? Dan moet u dat zo snel mogelijk melden. U kunt dan het beste een brief sturen naar de aannemer. Alles wat bij de keuring zichtbaar niet goed is moet u melden. Als u namelijk niets doet, kunt u er later niet meer over klagen. U kunt ook alvast zeggen dat u het ergens niet mee eens bent, en dan later een brief sturen.

Ontdekt u na een tijdje pas dat er iets niet goed is? Bijvoorbeeld een scheur die pas later ontstaat of een deur die is gaan klemmen? Dan is de aannemer hier ook verantwoordelijk voor. U kunt dan ook een brief sturen.

Als er iets niet goed is, moet u de aannemer de kans geven om het werk te herstellen. Schrijf dan in de brief dat u wilt dat hij het werk herstelt. En schrijf dat u een reactie van hem terug wilt. Hierin moet hij zeggen wanneer hij het werk komt doen.

De aannemer vindt dat hij het werk niet hoeft te herstellen. Wat nu?

Vindt de aannemer dat hij het werk niet hoeft te herstellen, dan kunt u het volgende doen:

Vraag advies aan een deskundige

U vindt dat de aannemer het werk moet herstellen, maar de aannemer vindt dat niet. Dan kunt u een deskundige om advies vragen. U kunt misschien met de aannemer afspreken dat degene die ongelijk krijgt de kosten voor de deskundige betaalt.

Betaal een deel van de rekening niet

Wil de aannemer het werk niet herstellen? Betaal dan een deel van de rekening niet. Stuur hierover wel een brief naar de aannemer.  Dit kan natuurlijk alleen als u nog niet alles hebt betaald.

Ontbind de overeenkomst

Wil de aannemer de problemen nog niet oplossen? Dan kunt u een deel van de overeenkomst ontbinden. Schrijf hiervoor een brief naar de aannemer. Hierin schrijft u dat hij een laatste kans krijgt om het werk te herstellen, anders ontbindt u de overeenkomst. Of een deel daarvan. Dit betekent dat u niets meer voor elkaar hoeft te doen. De aannemer hoeft niet meer voor u te werken en u hoeft de aannemer niet te betalen voor het werk dat niet is gedaan.

Hebt u de overeenkomst ontbonden? Dan hoeft de aannemer het werk niet meer te doen. En u krijgt uw geld of een deel van uw geld terug, of u hoeft dat niet te betalen. De aannemer mag dan ook zijn materialen komen ophalen.

Let op

U kunt alleen dat deel van de overeenkomst ontbinden dat niet goed is uitgevoerd. In de wet staat dat de klachten zo ernstig moeten zijn dat het redelijk is om de overeenkomst te ontbinden.

Ga naar De Geschillencommissie

Komt u er niet uit met de aannemer? Dan kunt u contact opnemen met De Geschillencommissie. Dit is een onafhankelijke groep van drie personen die bij een meningsverschil beslist wie er gelijk heeft. De Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) bepaalt wie er in de commissie komt. Alle leden van de commissie zijn deskundig en onpartijdig. Neemt de commissie een besluit, dan moet u zich hieraan houden. De Geschillencommissie kan u alleen helpen als de aannemer is aangesloten bij De Geschillencommissie.

De aannemer is niet aangesloten bij De Geschillencommissie

Is de aannemer niet aangesloten bij De Geschillencommissie? Dan moet u naar de rechter gaan. Of soms naar de Raad van Arbitrage voor Bouwbedrijven, of naar het Garantie Instituut Woningbouw. Vraag vooraf advies aan een deskundige wat u het beste kunt doen. Bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer