Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Krijg ik garantie op geleverd werk?

Laat u uw huis verbouwen, uw auto repareren of uw jas stomen? Of laat u andere werkzaamheden doen? Dan geeft de ondernemer u soms garantie. Maar ook als u geen garantie (meer) hebt, hebt u recht op goed werk.

Als de ondernemer u garantie geeft, staat dat meestal in de overeenkomst die u met hem hebt gesloten. Daarin staat ook hoelang de garantieperiode duurt. Dit kan verschillen van een aantal maanden tot een paar jaar. Hier geldt geen wettelijke termijn voor.

Waar heb ik recht op tijdens de garantieperiode?

Waar u recht op hebt, staat in de garantievoorwaarden. Deze staan meestal in de algemene voorwaarden van de ondernemer. Soms krijgt u een apart garantiebewijs of garantiecertificaat. Staan de garantievoorwaarden daar niet in? Maar hebt u wel afspraken met de ondernemer gemaakt over garantie? Dan kunt u deze afspraken het beste vooraf samen opschrijven en uw handtekeningen eronder zetten. Dan weet u zeker dat u erop kunt rekenen.

Bij elke ondernemer kunnen de garantievoorwaarden anders zijn. En op sommige dingen geeft een ondernemer misschien geen garantie. Lees daarom de garantievoorwaarden altijd goed door. Biedt de garantie niet wat u nodig hebt? Dan kunt u gebruikmaken van uw wettelijke rechten.

Wat zijn mijn wettelijke rechten?

Garantie is een aanvulling op uw wettelijke rechten. Volgens de wet hebt u er altijd recht op dat er goed werk wordt geleverd. Ook als u geen garantie kreeg of als de garantieperiode voorbij is.

Levert de ondernemer geen goed werk? Doet hij niet wat u met hem hebt afgesproken? Of is het werk niet op tijd klaar? Dan kunt u een klacht bij hem indienen en moet hij het probleem oplossen. Doet hij dat niet? Dan kunt u de overeenkomst geheel of gedeeltelijk beƫindigen (ontbinden). U betaalt dan alleen voor het werk dat wel goed is gedaan.

Let op

Heeft de ondernemer laten weten dat het werk klaar is? Controleer het dan meteen. Ziet u dingen die niet goed zijn? Meld ze dan direct. Wacht u hiermee, dan loopt u in sommige situaties het risico dat de ondernemer niet meer verplicht is om het probleem op te lossen.

Zie ook