Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Waar moet ik op letten als ik een cadeaubon of een tegoedbon krijg?

Hebt u een cadeaubon (cadeaukaart, giftcard) of een tegoedbon gekregen? Dan gelden daar vaak voorwaarden voor. Zo kunt u ze alleen bij bepaalde winkels inleveren. En vaak zijn ze een beperkte tijd geldig. Wat de voorwaarden precies zijn, verschilt per bon.

Cadeaubon

Er zijn veel soorten cadeaubonnen (giftcards). Hiermee kunt u een product kopen of een dienst afnemen. U betaalt dan met de bon. Dat kan alleen bij winkels of bedrijven die uw cadeaubon accepteren. Welke winkels dat zijn, staat in de voorwaarden bij de bon. Die voorwaarden staan soms op de bon zelf of in een bijbehorend boekje. Of er staat een website waar u de voorwaarden kunt vinden. In de voorwaarden staat ook wat u precies met uw bon kunt doen. U kunt een cadeaubon meestal niet inwisselen voor geld. U kunt dat wel vragen aan de verkoper, maar hij hoeft u geen geld te geven.

Wilt u een cadeaubon online gebruiken? En gaat het om een cadeaubon die u bij verschillende winkels kan inwisselen? Dan mag de winkel per bestelling maximaal 50 euro van de bon gebruiken. De rest moet u bijbetalen. Ook al staat er nog een bedrag op de bon. Dat bedrag mag u pas bij een volgende aankoop weer gebruiken.

Hoelang een cadeaubon geldig is, verschilt per bon. Er zijn 3 opties:

  1. Staat er op de cadeaubon een vervaldatum? Of staat er op de bon dat u de geldigheid kunt checken op een website, en staat daar een vervaldatum? Dan is de bon tot die vervaldatum geldig. Hebt u een cadeaubon na 1 januari 2022 gekocht? Dan moet de bon minimaal 2 jaar geldig zijn. Een bon die u voor 1 januari 2022 hebt gekocht moet minimaal 1 jaar geldig zijn. Is de cadeaubon korter geldig? Dan is dat een onredelijke voorwaarde. U kunt deze voorwaarde ongeldig maken. Dit heet 'vernietigen'. Nadat u de voorwaarde hebt vernietigd, geldt hij niet meer. De cadeaubon is dan onbeperkt geldig. Gebruik onze voorbeeldbrief:
  2. Staat er op de bon alleen een uitgiftedatum? Dan is de bon 5 jaar geldig vanaf die uitgiftedatum. De uitgiftedatum is de datum waarop de cadeaubon gekocht is.
  3. Staat er op de cadeaubon geen enkele datum? En ook niet dat u de geldigheid kan checken op een website? Dan is de bon voor altijd geldig.

Als uw cadeaubon niet meer geldig is, kunt u de verkoper vragen of u hem toch nog mag gebruiken. Maar de verkoper hoeft daar geen 'ja' op te zeggen. U kunt daarom beter niet te lang wachten met het gebruiken van de bon.

Tegoedbon

Soms geeft de verkoper een tegoedbon als u spijt hebt van een aankoop. En u het product daarom terugbrengt naar de winkel. Met die bon kunt u later een ander product kopen in dezelfde winkel. De verkoper mag zelf de voorwaarden van zijn tegoedbon bepalen. Bijvoorbeeld hoe lang de tegoedbon geldig is. En voor welke producten u de bon mag gebruiken. De voorwaarden staan vaak op de bon of website. Of de verkoper vertelt u wat de voorwaarden zijn.

Er bestaan geen regels voor hoelang een tegoedbon geldig moet zijn. De verkoper mag dat zelf bepalen. Hij moet u wel van tevoren melden hoelang de tegoedbon geldig is. Vaak staat dit op de bon gedrukt.

Nee, maar soms is het de enige oplossing. Want als u iets in een winkel koopt is ruilen geen wettelijk recht. Het is een gunst van de verkoper. De verkoper is dus niet verplicht om u een tegoedbon te geven als u spijt hebt van uw aankoop. Maar u bent ook niet verplicht om de tegoedbon aan te nemen. Neemt u hem niet aan? Dan hoeft de verkoper u niets anders aan te bieden.

Kocht u het product online of gaat het niet om spijt, maar is uw product te snel kapot? Dan moet de verkoper u wel een andere oplossing aanbieden:

Ik heb het product online gekocht

Als u een product via internet, op straat of aan de deur koopt hebt u meestal bedenktijd. In die periode kunt u het product terugsturen en hoeft u het niet te betalen. Biedt de verkoper u in plaats daarvan een tegoedbon aan? Dan hoeft u die niet te accepteren. U hebt recht op geld terug.

Het product is te snel kapot

Brengt u een product terug naar de winkel omdat het te snel kapot is gegaan? En is dat niet uw schuld? Dan hebt u vaak recht op een gratis reparatie of op een nieuw product. Biedt de verkoper u in plaats daarvan een tegoedbon aan? Dan hoeft u die niet te accepteren.

Hebt u de tegoedbon eenmaal aangenomen? Dan is het lastig om er later nog op terug te komen. Denk dus goed na voordat u de tegoedbon accepteert.

Zie ook