Hebt u een cadeaubon of een tegoedbon gekregen? Dan gelden daar vaak voorwaarden voor. Zo kunt u ze alleen bij bepaalde winkels inleveren. En vaak zijn ze een beperkte tijd geldig. Wat de voorwaarden precies zijn, verschilt per bon.
Er zijn veel soorten cadeaubonnen. Met een cadeaubon kunt u een product kopen of een dienst afnemen. U betaalt dan met de bon. Dat kan alleen bij winkels of bedrijven die uw cadeaubon accepteren. Welke winkels dat zijn, staat in de voorwaarden bij de bon. Die voorwaarden staan soms op de bon zelf of in een bijbehorend boekje. Of er staat daar een website waar u de voorwaarden kunt vinden. In de voorwaarden staat ook wat u precies met uw bon kunt doen.
U kunt een cadeaubon meestal niet inwisselen voor geld. U kunt dat wel vragen aan de verkoper, maar hij hoeft u geen geld te geven.
Hoelang een cadeaubon geldig is, verschilt per bon:
De bon moet minimaal een jaar geldig zijn. Is een cadeaubon korter dan een jaar geldig? Dan moet de verkoper bewijzen dat dit redelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de cadeaubon alleen kunt gebruiken op een bepaalde beurs of festival. Kan de verkoper niet bewijzen dat de korte geldigheid redelijk is? Dan hoeft u zich hier niet aan te houden en is de bon voor altijd geldig.
Als uw cadeaubon niet meer geldig is, kunt u de verkoper vragen of u hem toch nog mag gebruiken. Maar de verkoper hoeft daar geen ‘ja’ op te zeggen. U kunt daarom beter niet te lang wachten met het gebruiken van de bon.
Hebt u spijt van een aankoop? En brengt u het product daarom terug naar de winkel? Dan kan de verkoper u een tegoedbon geven. Met die bon kunt u in dezelfde winkel een ander product kopen. De verkoper mag daarvoor zelf de voorwaarden bepalen. Bijvoorbeeld hoe lang de tegoedbon geldig is. En voor welke soort producten u de bon mag gebruiken. De voorwaarden staan vaak op de bon gedrukt. Of de verkoper vertelt u wat de voorwaarden zijn.
De verkoper is niet verplicht om u een tegoedbon te geven als u spijt hebt van uw aankoop. Dit is geen wettelijk recht, maar een gunst van de verkoper. U bent ook niet verplicht om de tegoedbon aan te nemen. Neemt u hem niet aan? Dan hoeft de verkoper u niets anders aan te bieden.
Er bestaan geen regels voor hoelang een tegoedbon geldig moet zijn. De verkoper mag dat zelf bepalen. Hij moet u wel van tevoren melden hoelang de tegoedbon geldig is. Vaak staat dit op de bon gedrukt.
Brengt u een product terug naar de winkel omdat het al snel kapot is gegaan? En is dat niet uw schuld? Dan hebt u vaak recht op een gratis reparatie of op een nieuw product. Biedt de verkoper u in plaats daarvan een tegoedbon aan? Dan hoeft u die niet te accepteren.
Hebt u het product via internet gekocht? Of bijvoorbeeld op straat of aan de deur? Dan hebt u meestal bedenktijd. In die periode kunt u het product terugsturen en hoeft u het niet te betalen. Biedt de verkoper u in plaats daarvan een tegoedbon aan? Dan hoeft u die niet te accepteren.
Hebt u de tegoedbon eenmaal aangenomen? Dan is het lastig om er later nog op terug te komen. Denk dus goed na voordat u de tegoedbon accepteert.