Energiemeter en slimme meter

Mijn privacy bij de slimme meter

Netbeheerders moeten zich houden aan strenge privacyregels. En de slimme meter wordt niet de hele tijd uitgelezen. Hij laat niet zien of u televisie kijkt of onder de douche staat. Uw leefpatroon is niet te volgen. Uw energieverbruik per apparaat ook niet.

Volgens de wet mag de netbeheerder uw meterstanden uitlezen:

  • voor uw jaarafrekening
  • eens per maand voor uw maandelijkse verbruik- en kostenoverzicht
  • als u verhuist of van energieleverancier verandert
  • op momenten dat het nodig is voor beheer of onderhoud van het energienet; dit moet uw netbeheerder u vooraf laten weten

Vaker mag niet. Behalve als u daarvoor zelf uitdrukkelijk toestemming geeft. Bijvoorbeeld als u een energieverbruiksmanager hebt.

Welke gegevens ziet de aanbieder van mijn energieverbruiksmanager?

Bedrijven die energieverbruiksmanagers aanbieden, krijgen toegang tot gegevens die de slimme meter doorgeeft.

Welke gegevens kan zo’n bedrijf zien? Dat hangt ervan af waarvoor u uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.

Wilt u een energieverbruiksmanager gebruiken? Check dan hoe de aanbieder omgaat met uw gegevens. En hoe vaak hij uw meter uitleest. Gebruik onze privacy-checklist voor slimme meters (PDF, 436 kB).

Ik wil mijn meterstanden niet op afstand laten uitlezen

Vindt u het niet prettig dat de slimme meter uw gegevens doorgeeft? De slimme meter is niet verplicht. U mag de slimme meter weigeren of laten uitzetten. De netbeheerder leest dan alleen uw standen uit als dat nodig is voor beheer of onderhoud. Dat moet hij u vooraf laten weten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.