Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Consumentenregels voor ondernemers

ACM ConsuWijzer kan alleen helpen als het consumentenrecht geldt. Als ondernemer bent u meestal niet beschermd door de consumentenregels. Maar soms wel. Namelijk als u het product of de dienst vooral privé gebruikt. Of als u een kleine ondernemer bent, zoals een zzp’er.

Soms heeft een ondernemer dezelfde bescherming als een consument

Ook al sloot u een zakelijk contract af, soms gelden toch de consumentenregels. Dan kunt u als ondernemer zeggen dat u dezelfde rechten hebt als een consument. Denk aan bedenktijd, schriftelijk akkoord bij telefonische verkoop en het recht op wettelijke garantie.

Wanneer is dit zo?

Gebruikt u een contract vooral privé? Dan hebt u als ondernemer dezelfde bescherming als een consument.

Voorbeeld: zakelijk mobiel abonnement voor privé gebruik

Hebt u bijvoorbeeld een zakelijk mobiel abonnement afgesloten, maar gebruikt u dat alleen maar privé? Dan kunt u beroep doen op de consumentenregels.

Voorbeeld: zakelijk energiecontract voor woonhuis

Hebt u een zakelijk energiecontract op uw privéadres? En gebruikt u de energie vooral voor uw huishouden, en weinig voor uw werk? Dan geldt het consumentenrecht voor u. 

Gebruikt u een contract zowel zakelijk als privé? Dan is het lastig om te bepalen of het consumentenrecht geldt. Het gaat erom hoe u uw contract vooral gebruikt. Als dat vooral privé is, kunt u ervan uitgaan dat de consumentenregels gelden. Maar gebruikt u het contract vooral of alleen zakelijk? Dan gelden deze regels niet.

Komt u daar onderling niet uit? Dan moet een rechter uiteindelijk bepalen wat er geldt. Wij kunnen dit niet voor u bepalen.

Voorbeeld: privé mobiel abonnement voor zakelijk gebruik

Gebruikt u bijvoorbeeld uw mobiele telefoon alleen maar voor uw werk, terwijl het een privécontract is? En ontdekt uw aanbieder dit? Dan vindt hij misschien dat de zakelijke voorwaarden gelden. En dus dat de consumentenregels niet gelden.

Gebruikt u het contract vooral zakelijk? In principe gelden de consumentenregels dan niet.

Maar bent u een kleine ondernemer of zzp'er? En gelden er algemene voorwaarden bij uw aankoop? Dan is er een uitzondering. U kunt dan tegen onredelijke algemene voorwaarden beschermd zijn, net zoals consumenten. Dit noemen we 'reflexwerking'. Schakel juridisch advies in als u wilt weten of dit voor u geldt.

Kan ik een contract het beste zakelijk of privé afsluiten?

Wij kunnen u niet vertellen of het verstandiger is om een contract zakelijk of privé af te sluiten. Een zakelijk contract kan voordelig zijn, bijvoorbeeld omdat u minder belasting betaalt. Maar soms betekent het dat u geen consumentenbescherming hebt. Of dat u daarover van mening verschilt met de aanbieder. Het voordeel van een privécontract is bijvoorbeeld dat u het makkelijker kunt opzeggen. Denk daarom goed na waarvoor u het product of de dienst gaat gebruiken. En of daar een zakelijk contract of een privécontract bij past.

Waar kan ik terecht als ondernemer?

ACM ConsuWijzer kan alleen helpen als het consumentenrecht geldt. Is dit niet het geval? Dan kunt u als ondernemer bij de ACM terecht met vragen en meldingen over:

Ook kunt u de ACM als ondernemer tippen over concurrenten, afnemers of leveranciers die zich niet aan deze regels houden.

Ander zakelijk probleem? Schakel dan juridisch advies in.