Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Consumentenregels voor ondernemers

Als ondernemer hebt u bij een contract meestal minder bescherming dan een consument. Maar soms kunt u toch een beroep doen op consumentenrechten. Als u het contract vooral privé gebruikt. Of als u een kleine ondernemer bent, zoals een zzp’er. ACM ConsuWijzer kan alleen helpen als het consumentenrecht geldt. Ga voor andere situaties als ondernemer naar de ACM.


Op deze pagina:


Als u een contract vooral privé gebruikt

Om te bepalen of het consumentenrecht geldt, gaat het erom hoe u uw contract vooral gebruikt.

Gebruikt u het contract van uw onderneming vooral privé? Dan hebt u als ondernemer dezelfde bescherming als een consument. U moet bij die aankoop eigenlijk gezien worden als consument en niet als ondernemer.

Hebt u problemen? Dan kunt u als ondernemer zeggen dat u dezelfde rechten hebt als een consument. Denk aan het recht op bedenktijd, schriftelijk akkoord bij telefonische verkoop en het recht op wettelijke garantie.

Maar gebruikt u het contract vooral of alleen zakelijk? Dan hebt u geen consumentenbescherming. Zelfs niet als je een consumentencontract sloot.

Soms is het lastig om te bepalen of het consumentenrecht geldt. Komt u daar onderling niet uit? Dan moet een rechter uiteindelijk bepalen wat er geldt. Wij kunnen dit niet voor u bepalen.

Voorbeeld: zakelijk mobiel abonnement voor privé gebruik
Hebt u een zakelijk mobiel abonnement afgesloten, maar gebruikt u dat alleen maar privé? Dan kunt u beroep doen op de consumentenregels.

Voorbeeld: zakelijk energiecontract voor woonhuis
Hebt u een zakelijk energiecontract op uw privéadres? En gebruikt u de energie vooral voor uw huishouden, en weinig voor uw werk? Dan geldt het consumentenrecht voor u.

Als u een kleine ondernemer bent

Bent u een kleine ondernemer of zzp'er en sluit u voor uw bedrijf een contract met een ander bedrijf? Dan kunt u een beroep doen op sommige consumentenrechten als:

  • u het contract met een duidelijk groter bedrijf sloot
  • het contract buiten uw vakgebied valt

Dit noemen we 'reflexwerking'. Deze geldt vooral bij de beoordeling of algemene voorwaarden redelijk zijn. Kleine ondernemers kunnen zich dus niet op alle consumentenrechten beroepen door de ‘reflexwerking’.

Voorbeeld:
Een kleine bakker die een bedrijfsauto koopt is daarbij waarschijnlijk even onervaren als een consument. Zo’n aankoop valt buiten zijn vakgebied. De bakker kan dan tegen onredelijke algemene voorwaarden beschermd zijn, net zoals een consument. Dit is niet het geval als hij meel inkoopt. Die aankoop valt wel binnen zijn normale werk.

Schakel juridisch advies in als u wilt weten of dit voor u geldt.

Zakelijk of privé contract afsluiten

Wij kunnen u niet vertellen of het als ondernemer verstandiger is om een contract zakelijk of privé af te sluiten. Een zakelijk contract kan voordelig zijn, bijvoorbeeld omdat u minder belasting betaalt. Maar bij een consumentencontract kunt u misschien weer makkelijker opzeggen. Denk daarom goed na hoe u het product of de dienst gaat gebruiken. En of daar een zakelijk contract of een privécontract bij past.

Informatie voor ondernemers bij de ACM

ACM ConsuWijzer kan alleen helpen als het consumentenrecht geldt. Is dit niet het geval? Dan kunt u als ondernemer naar de ACM. Daar geven we veel informatie voor bedrijven. U kunt daar terecht met vragen en meldingen over:

Overtreding melden als ondernemer

Denkt u dat concurrenten, afnemers of leveranciers zich niet aan de regels houden?