Iets vragen of melden?

Hoe houd ik controle over wat een app van mij weet?

U wilt controle houden over uw gegevens. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

Vergelijk apps met elkaar

Wilt u een app installeren? Bekijk dan of er andere apps beschikbaar zijn die ongeveer hetzelfde zijn. Standaardapps worden vaak door vele aanbieders aangeboden. Bijvoorbeeld een app voor een zaklamp. Bekijk of er een app is die toegang vraagt tot minder gegevens.

Neem de betaalde versie van de app

Bekijk of er een betaalde versie van de app is. Een app-aanbieder vraagt dan vaak toegang tot minder gegevens. Maar dat is niet altijd zo. Controleer dus altijd de voorwaarden van de app.

​Geef toegang alleen tot de gegevens die de app echt nodig heeft

De apps hebben toegang tot gegevens nodig om goed te kunnen werken. Bijvoorbeeld: een zaklamp-app heeft toegang tot uw camera nodig om licht te kunnen geven. Maar een zaklamp-app heeft uw contactpersonenlijst niet nodig. Soms vraagt een app toegang tot meer gegevens die nodig zijn. Bekijk of u de toegang kunt beperken tot de gegevens die de app echt nodig heeft.

Controleer al uw apps regelmatig

Gebruikt u al lang een app? Dan weet u misschien niet meer tot welke gegevens die app toegang heeft. Ondertussen blijft de app toch gegevens verzamelen. Dat doen ook de apps die u niet meer gebruikt. Loop daarom al uw apps een keer langs. Vindt u dat een app te veel gegevens uitleest? Of gebruikt u de app niet of zelden? Overweeg dan de app te verwijderen.

Bepaal na installatie van de app tot welke gegevens die app toegang heeft

Bij sommige telefoons kunt u de instellingen van apps na installatie nog wijzigen. U stelt bijvoorbeeld in dat een app uw gegevens alleen tijdens gebruik van de app mag uitlezen. Of helemaal niet. Maar heeft de app die gegevens nodig om goed te werken? Dan kunt u de app niet gebruiken als u de app geen toegang geeft tot die gegevens.

Check de privacy-instellingen op uw smartphone

Vaak kunt u op uw telefoon nog instellingen veranderen om uw privacy te beschermen. Beperkt u ‘reclame-tracking’, of zet u dit uit? Dan geeft u aan dat u niet gevolgd wilt worden door adverteerders. Kijk hiervoor in de handleiding van uw smartphone.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer