Sms-diensten

Hebt u wel eens bij een televisieprogramma een sms’je gestuurd om te stemmen op de beste zanger? Of om mee te doen aan een prijsvraag? Of hebt u via een speciaal sms’je een ringtone of bepaalde informatie opgevraagd? Dan hebt u waarschijnlijk gebruik gemaakt van een sms-dienst. Hier leest u wat sms-diensten zijn en hoe u eraan komt.

Wat is een sms-dienst?

Een sms-dienst is een dienst waarbij u op uw mobiele telefoon sms-berichtjes krijgt. Bijvoorbeeld sms’jes met daarin uw dagelijkse horoscoop of het weerbericht. U moet voor deze sms'jes altijd betalen. De extra kosten voor de sms-dienst betaalt u via uw mobiele telefoonrekening.

Er zijn twee soorten sms-diensten:

  • Eenmalige sms-diensten: u gebruikt deze dienst één keer.
  • Abonnementsdiensten: u gebruikt deze dienst voor langere tijd.

Hoe meldt u zich aan voor een sms-dienst?

U stuurt een sms’je naar een bepaald nummer. Meestal bestaat dit nummer uit vier cijfers. U kunt bijvoorbeeld een sms’je sturen naar een nummer om het weerbericht op te vragen. U stuurt bijvoorbeeld “AAN” of “WEER AAN” naar het nummer. U krijgt deze informatie over het weer dan in een sms’je terug van de sms-dienstaanbieder.

Gaat het om een abonnement op een sms-dienst? Waarbij u dus meerdere sms’jes ontvangt? Dan moet u het woord “BETALEN” sturen om de sms-dienst te starten. Hebt u een ander woord gestuurd dan het woord “BETALEN”? Dan mag de aanbieder van de sms-dienst de dienst niet starten. Doet hij dit toch? Dan hoeft u niet te betalen voor de sms-dienst.

Voor de sms’jes die u stuurt en ontvangt moet u betalen. Soms krijgt u geen sms terug. Bijvoorbeeld als u via sms meedoet aan een prijsvraag. U betaalt dan alleen voor de sms’jes die u zelf stuurt.

Wat kost een sms-dienst?

Elke aanbieder van sms-diensten beslist zelf wat de sms’jes kosten. Maar hij moet u wel vooraf laten weten wat de sms-dienst kost. Ook in een reclame voor sms-diensten moet u kunnen zien wat de kosten zijn en hoeveel sms'jes u krijgt.

Wat is het verschil tussen een sms-dienst en een mobiele internetdienst?

  • Bij een sms-dienst krijgt u de informatie direct op uw mobiel. Bijvoorbeeld in een sms-bericht.
  • Bij een mobiele internetdienst krijgt u alleen toegang tot een website. Daar kunt u dan zelf de informatie bekijken of downloaden.

Tip: weet u niet of u een sms-dienst of een mobiele internetdienst gebruikt? Vraag dit dan na bij uw telefoonaanbieder.

Hoe kan ik zien welke sms-diensten ik gebruik?

Dat kan op twee manieren:

  • via de rekening van uw mobiele telefoon. Op de rekening staan de sms-diensten als aparte kostenpost vermeld.
  • via de website van Payinfo. Op deze website staat een overzicht van al uw sms-diensten.

Op de rekening van mijn mobiele telefoon zie ik de naam Payinfo staan. Is Payinfo de leverancier van de sms-dienst?

Nee. Payinfo levert zelf geen sms-diensten. Payinfo geeft informatie over de sms-diensten die u hebt afgenomen. Payinfo wordt verzorgd door de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten.

Op de website van Payinfo kunt u informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Weet u bijvoorbeeld wel het nummer van de sms-dienstaanbieder, maar weet u niet wie de sms-dienstaanbieder is? Dan kunt u op de website het nummer invullen. U krijgt dan u informatie over de aanbieder die achter het nummer zit.

De Gedragscode sms-dienstverlening

Aanbieders van sms-diensten en aanbieders van mobiele telefonie hebben met elkaar afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over hoe ze reclame mogen maken voor sms-diensten. Deze afspraken staan in de Gedragscode sms-dienstverlening.

In de sms-gedragscode staat onder andere:

  • hoe ze een sms-dienst moeten aanbieden,
  • welke voorwaarden er gelden voor de informatie in het bevestigingsscherm, welkomstscherm en afmeldscherm,
  • welke regels er gelden bij het afhandelen van klachten.

Wilt u weten aan welke afspraken de aanbieders zich moeten houden? Kijk dan op de website van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten (Payinfo). Daar vindt u alle gedragscodes voor sms-diensten en mobiele internet diensten.

Veelgestelde vragen over sms-diensten

Heeft deze informatie u geholpen?

Forward