Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Hoeveel kost bellen van Nederland naar een ander land in de Europese Unie?

Belt u vanuit Nederland naar een ander land in de Europese Unie (EU)? Met uw Nederlandse abonnement? Dan betaalt u niet meer dan 22 cent per minuut exclusief BTW. Een sms versturen kost maximaal 4 cent exclusief BTW.

Let op: Gebruikt u uw Nederlandse mobiele telefoon in een ander Europees land? Dan bent u aan het roamen en gelden andere regels.

Voor welke abonnementen gelden deze regels?

Deze regels gelden voor Nederlandse abonnementen voor vaste en mobiele telefonie. En ook voor pre-paid en post-paid abonnementen. Maar hebt u een abonnement voor onbeperkt bellen? Of een zakelijk abonnement? Dan gelden deze maximale bedragen niet. Hoeveel u betaalt hangt in dat geval af van uw abonnement.

Hoe berekent mijn aanbieder deze kosten?

U betaalt maximaal 22 cent per minuut als u naar een ander Europees land belt. Een sms versturen mag niet meer dan 4 cent kosten. Deze bedragen zijn exclusief BTW. Belt u buiten uw bundel? Ook dan betaalt u niet meer dan 22 cent per minuut.

Sommige aanbieders rekenen een starttarief bij ieder gesprek. Dit mag wel. Maar het gesprek mag gemiddeld niet meer kosten dan 22 cent per minuut.

Uw aanbieder mag de gesprekken naar minuten afronden. Dit moet wel in de algemene voorwaarden van uw abonnement staan.

Hebt u een abonnement waarbij u minder dan 22 cent betaalt? En wil uw aanbieder de tarieven verhogen? Dat mag niet zomaar.

Ik heb andere tarieven met mijn aanbieder afgesproken. Mag dat?

Ja, u mag altijd andere afspraken met uw aanbieder maken. Maar de aanbieder moet u goed over uw tarieven informeren. Wilt u toch tegen deze maximale kosten bellen? Binnen 1 dag moet uw aanbieder dit gratis voor u regelen. Uw abonnement blijft verder hetzelfde.

Naar welke Europese landen bel ik tegen deze maximale tarieven?

Deze regels gelden voor het bellen naar alle landen binnen de EU.

Wat kan ik doen als de rekening van mijn aanbieder niet klopt?

Rekent uw aanbieder meer dan 22 cent per minuut exclusief BTW voor het bellen naar een ander land in de EU? En wil de telecomaanbieder dit niet aanpassen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de telecomaanbieder. Gebruik onze voorbeeldbrief.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.