Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Boetes voor 3 huurbemiddelaars die nog steeds bemiddelingskosten rekenden

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft 3 huurbemiddelaars een boete. Zij rekenden bemiddelingskosten aan huurders. Dat mag niet.

De Huissleutel uit Tilburg krijgt een boete van 100.000 euro. Amsterdam Housing uit Amsterdam krijgt een boete van 80.000 euro. Verkoopwijs Makelaars uit Deventer krijgt een boete van 5.000 euro.

Bemiddelingskosten zijn verboden

Een huurbemiddelaar bemiddelt tussen de verhuurder en de huurder. Als de bemiddelaar al in opdracht van de verhuurder werkt, mag hij u als huurder geen bemiddelingskosten vragen. Ook niet als het bedrijf deze kosten anders noemt.

Wat deden de bedrijven fout?

Huurders moesten bij deze bedrijven tussen de 150 en ruim 400 euro betalen om de woning te krijgen. De huurbemiddelaars noemden die kosten contractkosten, aanhuurkosten, administratiekosten of inschrijfgeld.

Waarom zijn de boetes verschillend?

De Huissleutel vroeg de hoogste kosten. Daarom krijgt dat bedrijf de hoogste boete. Verkoopwijs Makelaars gebruikte lagere kosten. En vroeg die kosten aan minder huurders. Daarom krijgt dat bedrijf een lagere boete.

Moest u bemiddelingskosten betalen aan uw huurbemiddelaar?