Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Blok- en stadsverwarming: rekening daalt een beetje in 2020

| Nieuwsbericht

De rekening voor gebruikers van blok- en stadsverwarming wordt in 2020 waarschijnlijk wat lager. De maximumtarieven dalen gemiddeld met 0,6% per jaar voor een huishouden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze tarieven vastgesteld.

Vanaf 2020 zijn er niet alleen maximumtarieven voor het leveren van warmte en het meten van verbruik. Ook zijn er maximumtarieven voor nieuwe aansluitingen, het opzeggen van de aansluiting en de huur voor de afleverset. Verder zijn er nu ook tarieven voor levering van koude (koeling) in een warmte/koudeopslagsysteem, en voor lauw water dat nog verder wordt opgewarmd in de woning.

De kosten voor warmte en het meten van verbruik zijn niet hoger dan wat een gemiddelde gasverbruiker betaalt. De andere tarieven zijn gebaseerd op de gemiddelde werkelijke kosten van de afleverset of de werkzaamheden (aansluiten of afsluiten).

Meer maximumtarieven, dat is even wennen op de rekening. Maar het betekent vooral meer bescherming voor jou als consument. Voortaan mag je leverancier bijvoorbeeld niet meer te veel vragen voor de levering van koude. En weet je waar je aan toe bent wanneer je je aansluiting wilt opzeggen, bijvoorbeeld omdat je zelf een warmtepomp neemt.