Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM controleert of energieleveranciers genoeg geld hebben om energie te blijven leveren

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert in het voorjaar van 2022 een extra onderzoek uit. We controleren dan of energieleveranciers ook na de winter genoeg geld hebben om energie te blijven leveren aan consumenten. We doen ieder jaar al een controle vóór de winter. We doen dit jaar een extra controle, omdat we dan eerder mogelijke risico's kunnen opmerken.

Er zijn 57 energieleveranciers met een vergunning om elektriciteit en/of gas te leveren aan consumenten. In maart 2022 moeten zij financiële informatie opsturen aan de ACM. Blijkt uit ons onderzoek dat een energieleverancier financiële problemen heeft? Bijvoorbeeld omdat de energieleverancier niet genoeg geld heeft om alle verwachte uitgaven te betalen? Dan houden we extra toezicht op deze leverancier. Energieleveranciers zijn ook verplicht om het bij ons te melden als ze zich zorgen maken of ze nog wel energie kunnen leveren aan hun klanten. En we houden extra toezicht op energieleveranciers die in één keer een grote groep klanten hebben overgenomen van een andere leverancier die failliet ging.

Waarom doet de ACM een extra controle?

Net voor de winter kunnen wij het beste bepalen of de energieleverancier genoeg geld heeft om de winter door te komen. In de winterperiode gebruiken we het meeste energie en verdient een energieleverancier het minste geld. Daarom is het belangrijk om op dat moment mee te kijken. In het najaar van 2021 hebben we deze controle met een maand vervroegd door de hoge energieprijs. In het voorjaar van 2022 doen we een extra controle, omdat meerdere leveranciers financiële problemen hadden in de winter. Zo kunnen we eerder zien hoe de andere leveranciers er nu financieel voor staan.

Kunnen jullie voorkomen dat bedrijven failliet gaan?

Wij kunnen niet voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan. Wij moeten ervoor zorgen dat niemand zonder energie komt te zitten. In het verleden heeft Nederland voor een vrije energiemarkt gekozen. Dat wil zeggen dat alle bedrijven een vergunning kunnen krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. In een vrije markt kunnen bedrijven failliet gaan.

Nieuwe energiewet

Er komt een nieuwe energiewet. De wetgever kijkt of de ACM meer mogelijkheden kan krijgen om strenger te kunnen zijn. Bijvoorbeeld als wij vergunningen verlenen en als wij bedrijven controleren die al een vergunning hebben.

Technische briefing

Op 9 februari 2022 heeft de ACM tijdens een technische briefing voor de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat uitleg gegeven over de faillissementen van energieleveranciers en de ontwikkelingen op de energiemarkt.