Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Gelden de adviezen van ACM ConsuWijzer ook voor ondernemers, zoals zzp’ers?

Gelden de adviezen van ACM ConsuWijzer ook voor ondernemers, zoals zzp’ers?

Bent u ondernemer? Dan bent u bij aankopen in principe niet beschermd door de consumentenregels. Maar soms is dat wel het geval. Het ligt er bijvoorbeeld aan of u iets voor zakelijk of privégebruik hebt gekocht. ACM ConsuWijzer kan alleen helpen als het consumentenrecht geldt.

U kunt als ondernemer bij de ACM terecht met:

Ander zakelijk probleem? Schakel dan juridisch advies in.

Soms ben je als ondernemer ook consument

Soms kan je als ondernemer gezien worden als consument. Dan gelden dus ook de consumentenregels. Wanneer is dit zo?

Hebt u een contract gesloten voor vooral privégebruik? Dan kunt u er vanuit gaan dat de consumentenregels gelden.

Hebt u een contract gesloten voor zowel zakelijk als privégebruik? Dan is het lastig om te bepalen of het consumentenrecht geldt. Als u het contract vooral voor privégebruik hebt gesloten, kunt u er vanuit gaan dat de consumentenregels gelden. Maar sloot u het contract vooral of alleen voor zakelijk gebruik? Dan gelden deze regels niet.

Gebruikt u bijvoorbeeld uw mobiele telefoon alleen maar voor uw werk, terwijl het een privécontract is? En ontdekt uw aanbieder dit? Dan vindt hij misschien dat de zakelijke voorwaarden gelden. En dus dat de consumentenregels niet gelden.

Komt u daar onderling niet uit? Dan moet een rechter uiteindelijk bepalen wat er geldt. Wij kunnen dit niet voor u bepalen.

Hebt u een contract gesloten voor zakelijk gebruik? In principe gelden de consumentenregels dan niet. Maar er zijn uitzonderingen. Bent u een kleine ondernemer of zzp'er? En gelden er algemene voorwaarden bij uw aankoop? Dan kan het zijn dat u dezelfde bescherming hebt als consumenten tegen onredelijke algemene voorwaarden. Dit noemen we 'reflexwerking'. Schakel juridisch advies in als u wilt weten of dit voor u geldt.

Hebt u een zakelijk energiecontract op uw privéadres gekregen? In deze situatie geldt het consumentenrecht voor u. U kunt daarom van het zakelijke contract af.

Kan ik een contract het beste zakelijk of privé afsluiten?

Wij kunnen u niet vertellen of het verstandiger is om een contract zakelijk of privé af te sluiten. Een zakelijk contract kan voordelig zijn, bijvoorbeeld omdat u minder belasting betaalt. Maar soms betekent het dat u geen consumentenbescherming hebt. Of dat u daarover van mening verschilt met de aanbieder. Het voordeel van een privécontract is bijvoorbeeld dat u het makkelijker kunt opzeggen. Denk daarom goed na waarvoor u het product of de dienst gaat gebruiken. En of daar een zakelijk contract of een privécontract bij past.