Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Spam

Spam is ongevraagde reclame die u ontvangt via e-mail, sms of app. U gaf de afzender hiervoor geen toestemming. Spam is verboden. Met onze tips voorkomt u veel spam.


Op deze pagina:


Wanneer is een bericht spam?

Een bericht is spam als het aan deze voorwaarden voldoet:

  • Het is een elektronisch bericht, zoals een e-mail, sms of appje.
  • Het bericht maakt reclame, bijvoorbeeld voor een product, dienst of goed doel.
  • Het bericht is direct aan u verzonden.
  • U gaf hiervoor geen toestemming aan de afzender.

Spam is verboden. De ACM houdt toezicht op het spamverbod.

Alleen als u klant was of bent bij een bedrijf, dan mag dat bedrijf u ongevraagde reclame sturen. Het moet dan wel gaan om een soortgelijk product of dienst. Bijvoorbeeld een verlenging van het abonnement op uw tijdschrift. Via ieder bericht moet u zich weer eenvoudig kunnen afmelden.

Phishing is geen spam

Phishing is een vorm van cybercrime. Criminelen proberen via een mail uw persoonlijke gegevens te achterhalen. Bijvoorbeeld door u op een link te laten klikken en u zo naar een valse website te lokken. Phishing is schadelijk. 

Spam is reclame van echte bedrijven of organisaties. Zij proberen u iets te laten kopen of doneren. Spam kan heel vervelend zijn, maar is meestal niet schadelijk.

Phishing valt niet onder ons toezicht. Op de website van Veilig internetten vindt u hier meer informatie over. Phishing kunt u melden bij de Fraudehelpdesk en de politie. Als u veel phishingmails ontvangt, dan kan dat komen door een datalek of een inbraak op uw computer. Bij de politie kunt u checken of uw e-mailadres is gehackt.

Spam voorkomen

Met onze tips kunt u veel doen om spam te voorkomen:

Gebruik een spamfilter

Een spamfilter is een klein programma voor uw computer die u tegen spam beschermt. Het zorgt ervoor dat er geen spam in uw mailbox komt. Of het zet de spam apart in een speciaal postvakje. Zo heeft u minder last van spam.

Rapporteer en blokkeer spamberichten

Markeer het spambericht als spam in uw e-mailprogramma. Zo helpt u het spamfilter om spam te herkennen. Blokkeer ook de afzender als dat kan. Dan krijgt u geen berichten meer van deze afzender. Voor ieder e-mailprogramma werkt dit anders.

Meld u af voor nieuwsbrieven

Bedrijven mogen berichten sturen naar hun klanten. Het bedrijf moet u wel de mogelijkheid geven om deze berichten te weigeren. Heeft u geen bezwaar? Dan mag het bedrijf u berichten sturen over soortgelijke producten of diensten.

Via iedere nieuwsbrief moet u zich weer eenvoudig kunnen afmelden. Vaak staat onderaan een afmeldknop. De afzender mag u geen ongevraagde berichten meer sturen als u zich heeft afgemeld.

Let op: als het om phishing gaat, klik dan niet op een afmeldlink of andere link. Meld het bij de Fraudehelpdesk. En gooi het daarna weg.

Geef uw e-mailadres niet zomaar weg

Voor prijsvragen, het ontvangen van gratis producten, offertes of vrijblijvend advies moet u vaak uw persoonlijke gegevens invullen. Bedenk goed of u dat wilt. Als een bedrijf uw gegevens heeft, kan het u later berichten gaan sturen. Ook kan het bedrijf uw gegevens verkopen aan andere bedrijven. Bij online aankopen vult u ook persoonlijke gegevens in. Kijk goed waarvoor u toestemming geeft. Controleer ook of er geen vinkjes vooraf zijn aangevinkt.

Zet uw e-mailadres niet zomaar op internet

Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen en telefoonnummers zoeken. Zet uw e-mailadres of telefoonnummer dus niet zomaar op internet. Als u vaak berichten op internet zet, gebruik dan een apart mailadres. Zo komt alle spam daarop binnen. En niet op het e-mailadres dat u bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

Bescherm ook de e-mailadressen van anderen

Verberg e-mailadressen voor anderen als u een mail naar veel mensen tegelijk stuurt. U doet dat door alle e-mailadressen in te vullen bij het BCC-vak. BCC is een afkorting van 'Blind Carbon Copy'. Zo kan iemand die uw e-mail krijgt, niet zien aan wie u het bericht nog meer stuurt. Ook kan hij het e-mailadres niet gebruiken om spam te versturen.

Reageer niet op kettingbrieven

Soms krijgt u een e-mail die u een prijs belooft als u het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Want als uw familie en vrienden er daarna op reageren, dan krijgt de spammer ook hun e-mailadressen.

Spam bij ons melden

U kunt spam bij ons melden. Wij kunnen niet op elke melding reageren. Maar bij veel of ernstige klachten doen wij onderzoek. Daarbij kijken we of de spam schade veroorzaakt bij de ontvangers.

Voeg het spambericht toe aan uw melding. Dan kunnen wij zien welke weg het bericht heeft afgelegd en wie de échte afzender is. Want dat is niet altijd de afzender die u ziet.

 

Zie ook