Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mijn aanbieder heeft mijn internet afgesloten, omdat mijn computer is besmet. Wat kan ik doen?

U merkt er vaak niets van als criminelen uw computer hebben besmet. Maar uw computer vormt wel een gevaar voor uw veiligheid en privacy. En ook voor die van anderen. Daarom kan uw internetaanbieder uw internetverbinding tijdelijk afsluiten. Wat kunt u dan doen?

Wanneer mag mijn internetaanbieder mijn internet afsluiten?

Is uw computer besmet? Dan mag uw internetaanbieder uw internet tijdelijk afsluiten. Zo voorkomt hij dat criminelen schade aanrichten bij u of bij anderen. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • Uw aanbieder mag uw internet alleen afsluiten als dat in zijn algemene voorwaarden staat.
  • Hij moet u altijd vertellen waarom u wordt afgesloten.
  • Hij moet u informatie geven over hoe u uw computer beveiligt. En hoe u ervoor zorgt dat criminelen uw computer niet meer besmetten.
Let op

U moet in dit geval gewoon uw rekening blijven betalen. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw computer.

Wat kan ik doen als mijn aanbieder mijn internetverbinding heeft afgesloten?

Verwijder de kwaadaardige software van uw computer. Vraag uw internetaanbieder om u te helpen. Of vraag een gespecialiseerd bedrijf om uw computer weer veilig te maken.

Als uw computer veilig is, moet uw aanbieder u weer toegang geven tot het internet. Duurt dat u te lang? Of wil of kan uw aanbieder u niet opnieuw aansluiten op het internet? Schrijf hem dan een brief of e-mail. Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef uw aanbieder een redelijke termijn. En schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als hij geen goede oplossing biedt.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook