Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Moet ik mijn brief aangetekend versturen?

U bent niet verplicht om een brief aangetekend per post te versturen. Maar soms is het wel verstandig. Zo kunt u bewijzen dat u de brief op tijd verstuurde. En dat de ander uw brief ontving.

Wanneer is het handig om een brief aangetekend te versturen?

Een paar voorbeelden:

  • U verwacht dat de ondernemer zal zeggen dat hij uw brief niet of niet op tijd heeft gekregen.
  • U hebt iets gekocht of een contract afgesloten en hebt nog een aantal dagen bedenktijd. En u wilt uw contract binnen deze bedenktijd alsnog annuleren.
  • U wilt een abonnement opzeggen en hebt een opzegtermijn. En u wilt achteraf kunnen bewijzen dat u op tijd hebt opgezegd. Hebt u nog genoeg tijd om uw abonnement op te zeggen? Dan hoeft u uw brief niet aangetekend te versturen. Vraag dan in uw brief of de ondernemer u voor een bepaalde datum een ontvangstbevestiging wil sturen. Krijgt u de bevestiging niet vóór deze datum? Dan kunt u alsnog een aangetekende brief versturen.

Kan ik een aangetekende brief ook naar een postbus of antwoordnummer sturen?

Ja, u kunt uw aangetekende brief naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen. Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer? Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken. De ontvanger betaalt dan uw verzending.

Krijg ik een bewijs?

Ja, u krijgt 2 bewijzen:

  1. Het bewijs dat u de brief hebt gestuurd krijgt u op het postkantoor. Maar hiermee kunt u niet bewijzen dat de ondernemer uw brief ook echt heeft gekregen.
  2. Het bewijs van ontvangst kunt u via de website van het postbedrijf bekijken en uitprinten. U hebt dan bewijs dat uw brief ook is ontvangen en op welke datum dat is gebeurd.

Heeft de ontvanger niet getekend voor uw aangetekende brief? U hebt dan niet het bewijs waarvoor u hebt betaald. Dien een klacht in bij het postbedrijf.

Hoe verstuur ik een aangetekende brief?

Wilt u weten hoe u aangetekende brieven kunt versturen? En hoeveel het kost? Kijk dan op de website van PostNL of ga naar een PostNL-locatie.

Let op
  • Stuurt u uw brief aangetekend? Bewaar dan een kopie van uw brief. U hebt dan het bewijs van wat u hebt gestuurd.
  • Maakt uw faxapparaat een ontvangstbevestiging als u een fax hebt gestuurd? Dan kunt u de brief ook per fax versturen. Bewaar de ontvangstbevestiging goed.
  • Soms weigert de ondernemer om een aangetekende brief in ontvangst te nemen. U kunt er dan voor kiezen om de brief ook per gewone post te versturen.
  • Denkt u dat een aangetekende brief niet nodig is en stuurt u uw brief per e-mail? Vraag dan om een leesbevestiging.

Zie ook