Post verzenden en ontvangen

Moet ik mijn brief aangetekend versturen?

U bent niet verplicht om een brief aangetekend per post te versturen. Maar soms is het wel verstandig. Zo kunt u bewijzen dat u de brief op tijd verstuurde. En dat de ander uw brief ontving.

Wanneer is het handig om een brief aangetekend te versturen?

Een paar voorbeelden:

  • U verwacht dat de ondernemer zal zeggen dat hij uw brief niet of niet op tijd heeft gekregen.
  • U hebt iets gekocht of een contract afgesloten en hebt nog een aantal dagen bedenktijd. En u wilt uw contract binnen deze bedenktijd alsnog annuleren.
  • U wilt een abonnement opzeggen en hebt een opzegtermijn. En u wilt achteraf kunnen bewijzen dat u op tijd hebt opgezegd. Hebt u nog genoeg tijd om uw abonnement op te zeggen? Dan hoeft u uw brief niet aangetekend te versturen. Vraag dan in uw brief of de ondernemer u voor een bepaalde datum een ontvangstbevestiging wil sturen. Krijgt u de bevestiging niet vóór deze datum? Dan kunt u alsnog een aangetekende brief versturen.

Kan ik een aangetekende brief ook naar een postbus of antwoordnummer sturen?

Ja, u kunt uw aangetekende brief naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen. Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer? Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken. De ontvanger betaalt dan uw verzending.

Krijg ik een bewijs?

Ja, u krijgt twee bewijzen. U krijgt een bewijs dat u de brief hebt gestuurd en u krijgt een bewijs van ontvangst. Het eerste bewijs krijgt u op het postkantoor. Maar hiermee kunt u niet bewijzen dat de ondernemer uw brief ook echt heeft gekregen. Het bewijs van ontvangst kunt u via de website van het postbedrijf bekijken en uitprinten. U hebt dan bewijs dat uw brief ook is ontvangen en op welke datum dat is gebeurd.

Hoe verstuur ik een aangetekende brief?

Wilt u weten hoe u aangetekende brieven kunt versturen? En hoe het precies werkt met de ontvangstbevestiging? Neem dan contact op met het postbedrijf of kijk op de website van het postbedrijf.

Let op

Voor het aangetekend versturen van uw brief betaalt u extra. Vraag vooraf wat de kosten zijn. Vaak kunt u ook via de website van het postbedrijf postzegels voor aangetekende post bestellen.

  • Stuurt u uw brief aangetekend? Bewaar dan een kopie van uw brief. U hebt dan het bewijs van wat u hebt gestuurd.
  • Maakt uw faxapparaat een ontvangstbevestiging als u een fax hebt gestuurd? Dan kunt u de brief ook per fax versturen. Bewaar de ontvangstbevestiging goed.
  • Soms weigert de ondernemer om een aangetekende brief in ontvangst te nemen. U kunt er dan voor kiezen om de brief ook per gewone post te versturen.
  • Denkt u dat een aangetekende brief niet nodig is en stuurt u uw brief per e-mail? Vraag dan om een leesbevestiging.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.